valepuvuissa mustelma
disc 2

Miljoonat hermostot, kelluvat tajunnat (Millions Of Nervous Systems, Floating Conciousnesses)

01 ELE RATAS CARNAVAL PSICóTICOS: Syksy
02 MAANSELÄN HELVETTI: Matin saappaat, osa II
03 MOFETRON: Aivokone
04 TOMPATUT: Y.K.J.K.E.K.
05 TOMMI TUIKKA & JONI PIETILÄINEN: Venäjän tuuli
06 PILGRIM SPEAKEASY: Long Mover (Linnunrata kynnen alla)
07 KERO: 4
08 SMITHERS: Pohjalla
09 HPT & OKSENNUS: Oletko kala?
10 BANGKOK IMPACT: Merkurius
11 SALUUNA: Jatkotroikka
12 TUONELAN TALKOOT: Päänsärky
13 VUTUM: Siat
14 MARJAANA PASKA & TONTTU-UKOT HYPPIKÄÄ: Se on rok
15 LÄHIÖ: Pahvielämä
16 THE NOSVERATUS: Hauskaa hautajaisissa & Pieni laulu
17 TUOMIOPÄIVÄN SÄVÄRIT: Poltamme koulun
18 SUNK: Sukeltaja
19 KOSTO & PALUU: Laulu pykimästä ja plakista
20 AMBO-VAIVA: Kaupallinen helvetti
21 JONI VAAN: Mummo
22 MUSTELMA PLAYS MUSTELMA: Eläkeläisen kiipeilypuu
23 MUTTA: Eläkeläisen kiipeilypuu (reprise)
24 MUSTELMA, ELMA & KORERENGIT: Mustelma
25 PHOBOS II: Loppulaulu

nappi

ELE RATAS CARNAVAL PSICóTICOS: Syksy

"Syksy-biisi saa heti ensi kuulemalta pään sykkimään, raaka ja tiukka saundi pureutuu suoraan sinne ytimeen. Kun sain tilaisuuden antaa oman panokseni kappaleen uudelleen taltiointiin, olin otettu. Hämärässä menneisyydessä olin mukana oululaisessa eleanor-kokoonpanossa ja esikuvina meillä oli Mustelman kaltaiset armottomat tykittäjät. Samaa angstia ja tekemisen vimmaa löytyy siis niin Sotkamon leveleiltä kuin Oulustakin maustettuna mustalla ja hitusen kieroutuneella huumorintajulla. Jos jotain pitää kuunnella, niin tätä."

-Elli-Noora Waara, 27.10.2016

"Muistaakseni ensikohtaaminen Mustelman kanssa tapahtui 2004 vuoden hujakoilla, kun soitettiin The Carnivalilla Sotkamon Kantiksessa. Taisi olla Hiukkarokin päätösklubi tai joku vastaava kyseessä. Nyt muistot illasta ovat enimmäkseen hämärtyneet, mutta Mustelma teki vaikutuksen, ja Kimmo taisikin lykätä silloin uuden cd:n kouraan lähtöä tehdessä.

Tälle tribuutille olin jo antanut panoksen Narrien illat-kokoonpanossa, mutta kyllähän orkesterilla hyviä coveriaihioita riittää, joten miksipä ei! Varsinkin kun toiseen kitaraan oli jo lupautunut Eero samasta muukalaislegioonasta. Muita muusikoita en tietääkseni ole tavannut, joten oli oikeastaan hauska nähdä millainen lopputulos on.

No, biisihän on lopulta aika orjallisesti soitettu kuten alkuperäinen. Don't fix what ain't broken. Tätä kirjoittaessa ja ikkunasta ulos katsoessa voi myös todeta, että sanoituksissakin ollaan suurien totuuksien äärellä. Syksyllä on pimeää ja märkää."

-Hannu Romppainen, 25.10.2016

"Syksy seemed easy to play and the original version by Mustelma sounded good, so I was in. Elli’s and Jopo's vocals as one sound a bit like when Promille Promille sung female vocals to support Villu Tamme's vocals on latter J.M.K.E. -albums, but this contribution of 'Syksy' sounds even cooler than those. This is a very cool song actually, in my own opinion."

-Sven "Mozg" Kimmel, 21.10.2016

Laulu: Jouni Rantanen & Elli-Noora Waara
Intron huuto: Vesa Moilanen
Crunch-kitara: Sven Kimmel
Särökitara: Eero Ruotsalainen
Sirkkelikitara: Hannu Romppainen
Basso: Juha Anttila
Rummut: Robert Dahlqvist

Kitaroiden äänitys: Sven Kimmel, Vesa Moilanen,
Hannu Romppainen ja Eero Ruotsalainen
Laulujen äänitys: Jouni Rantanen ja Mikko Nissinen
Rumpujen ja basson äänitys sekä miksaus: Mikko Nissinen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

MAANSELÄN HELVETTI: Matin saappaat, osa II

"Ne yhdet jäbät (Henri ja Kimmo) oli siellä jossain treeneissä ja niiden jonkun sukulaisen tai ukin nimi oli Matti ja sen saappaat oli siinä tv:n päällä. Niistä toinen näki ne siinä ja ne päätti sitten tehdä semmosen kappaleen jossa lauletaan, että Matin saappaat on telkkarin päällä.

Se on upea kappale, kun se on sekä nopea että hidas kappale. Siinä lauletaan, karjutaan ja soitetaan nopeesti, mikä tekee siitä hienon kappaleen. Sen laulaminen tuntu mahtavalle."

-Kari Aalto 15.2.2018

Mikko kyseli Tavastialla Lapin Helvetin keikalla, olisinko kiinnostunut soittamaan kitarat Mustelma-tribuutille Matin Saappaat, osa 2:een ja Mustelma, osa 2:een. Mustelman nimen olin joskus tätä aiemmin kuullut, mutten yhtään rallia muista mitenkään kuulleeni, huonomuistinen kun on. Sain sitten käsiini sitten noi pari rallia alkuperäisinä, ja kovaa tykitystähän ne oli, ja heti innosti alkaa mukaan työstään ralleja. Menihän siinä aikaa muiden bändihommien ohella saada näitä kasaan, mutta onneksi Mikon päättäväisyys ja säännöllinen muistuttelu äänityksistä pikaviestimien kautta vajaa vuosi sitten sai sitten yksi päivä aukaseen tietokoneen ja laittaan kitarat narulle.

Antin mainiosti soittamien rumputräkkien päälle sain sitten vapaat kädet sovittaa kitarat kunnioittaen tietysti alkuperäisiä riffejä. Itellekin homma oli samalla opettelua kotiäänitysten saloihin, mikä hyvä juttu. Alunperin näihin sitten olisi Rattuksen Tompan pitänyt heittää bassot, mutta ilm. teknisten ongelmien vuoksi Lene tuikkasi bassot sisään, ja hommahan toimi hienosti. Aallon Kari, joka on itselle tuttu mies jo ennen Pertti Kurikan Nimipäivien hittivuosia tuli heittään laulut, ja sekös mieltä lämmittää edelleen. Rallista tuli erittäin hyvä!

-Ilari Kinnunen 30.3.2018

Laulu: Kari Aalto
Kitara: Ilari Kinnunen
Basso: Lene
Rummut: Antti Hyvönen

Rumpujen ja laulun äänitys & miksaus: Mikko Nissinen
Kitaroiden äänitys: Ilari Kinnunen
Basson äänitys: Markku ”Lene” Leinonen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

MOFETRON: Aivokone

"Mikko kysyi, voitaisiinko Mofetronilla versioida Aivokone meneillään olevaan Mustelma-tribuuttiprojektiin ja sanoimme, että voimme. Mustelma oli mulle aiemmin tuttu lähinnä nimenä, Mikon sosiaalisessa mediassa jakamien linkkien ja niitä seuranneiden satunnaisten klikkausteni kautta. Varsinaisen keskittyneesti sitä ei tullut kuitenkaan koskaan kuunneltua, milloin minkäkin oheistoiminnan sivussa. Hyvisten puolella oltiin kuitenkin.

Kuunneltiin sitten itse kukin Aivokone ja sovitettiin sitä hieman kotoisammaksi, tiivistäen kahteen säkeistöön oleellinen. Ihan mielenkiintoistahan se sitten oli kuulla nauhalta toistettuna, miltä se oikeasti kuulostaakaan! Raudan ollessa kuumana, hommasin myös ”Unelma ikuisesta kesästä” -kokoelman Lukkarin Kimmolta, kun niitä vielä jokunen oli jäljellä. Läpikattaus Mustelman tuotannosta lämmitti mukavasti mieltäni idearikkaudellaan, ennakkoluulottomuudellaan ja kotikutoisuudellaan.

Mitä tähän projektiin tulee... Voineekohan tribuuttia paljon enemmän antaumuksella tehdäkään? Ei voi muuta sanoa, kuin hattua nostaa!"

-Hannu 16.9.2017

Laulu: Jaakko
Kitara: Matias
Basso:Lauri
Rummut: Hannu

Äänitys ja miksaus: Mofetron
Masterointi: K. Lukkari

nappi

TOMPATUT: Y.K.J.K.E.K.

"Mustelma."

-Mikko Ritvanen 28.11.2017

"Tämä kappaleen uudelleen sovitettu versio äänitettiin vuonna 2014 Vuokatissa samoissa äänityksissä "En Tee Mitään" -biisin kanssa. Y.K.J.K.E.K. oli näistä käsittelyssä ensin, ja se oli ajatuksissani jo vuotta tuota aiemmin. Piano jäi pois biisistä vasta äänityksen edetessä. Alkuperäisen version sävelet eivät määritelleet duuria saati mollia. Toisin on tässä versiossa.

Kiitos Tommille ja Mikolle, että toteuttivat näkemykseni kanssani tästäkin biisistä ja kiitos Kimmolle miksauksesta. Introlla laitetaan onnittelut myös Mustelmalle, kaikille Valepuvuissa mukana olleille olennoille ja pyöreitä täyttävälle Suomellekin. 'Turha näitä on enempää hioa.'

PS. Mikko, tuo kommenttisi yllä on aika kattava."

-Tomi Kähkönen, 30.11.2017

Bassot, laulut ja hillityt kitarat: Tomi Kähkönen
Kitarat säröllä: Mikko Ritvanen
Rummut: Tommi Lukkari

Äänitys: Tommi Lukkari
Miksaus ja masterointi: K. Lukkari

nappi

TOMMI TUIKKA & JONI PIETILÄINEN: Venäjän tuuli

"Pahaa aavistamattomana sain kutsun osallistua tribuuttiin. Sain valita parista-kolmesta Mustelma-biisistä mieleisemmän. Valitsemisvaiheessa suoritusorientoitunutta klasarihanurinraapijaminää vitutti osallistua tällaiseen hupatukseen, mutta toisaalta osa minussa kapinoi ja kaipasi tätä mukavasti vastalauseena toimivaa tributointia.

Biisivalinta ei ollut vaikea, kun Venäjän tuuli puhutteli jo pelkästään nimen puolesta. Muoto, harmoniat ja sanat säilyköön, ajattelin, muu laitetaan johonkin toiseen kuosiin. Onnekseni kämppikseni Joni ja hyvä ystäväni lähtivät mukaan kuultuaan kyseisen biisin ja idean. Varmaankin tätä se toisenlaisen tekemisen jano teettää. Toki sekin vaikutti, että viimeisestä yhteisestä musisointihetkestämme oli aikaa. Sitä mietittiin sovittamis- ja äänittämishommissa, että miten kukaan saa tällaisia sanoituksia paperille jotenkin päästänsä siirrettyä. - Yhtä mystiset kuin tekijänsä. Silti nuo sanoitukset tekivät fiiliksen hakemisen biisiin ja ideoihin tarttumisen helpoksi. Eikä siihen kauaa mennytkään. Pääasiassa sovitus ja äänite raavittiin kasaan yhdessä päivässä.

Pienet on musapiirit Sotkamossakin, mutta jotenkin hämärästi Mustelmasta oli minun sukupolveni kasvuympäristössä vaiettu. No, tulipahan lopulta tätäkin asiaa korjattua, ja olihan meillä mukavaa, ja jälki jäi!"

-Tommi Tuikka, 6.12.2016

Harmonikka ja runonlausunta: Tommi Tuikka
Akustinen kitara ja runonlausunta: Joni Pietiläinen

Äänitys: Tommi Tuikka ja Joni Pietiläinen
Miksaus ja masterointi: K. Lukkari

nappi

PILGRIM SPEAKEASY: Long Mover (Linnunrata kynnen alla)

"The original 'Linnunrata kynnen alla’ reminded me of the kind of feel that was on the Alice Cooper band’s 1969 album 'Love it To Death’ , I loved that album. The song had a lot of malevolent and raw energy and felt a bit dark to me too, I liked the feel. But I didn’t want to do a carbon copy so i went about this the same way I usually do with my stuff, which is to start recording just with a small seed and come up with things from there. Just make it up as i go along and sort the mess out later.

I used the bass line to start things off and just went exploring. There is quite a lot in this song - it took me all over the place and ended up being pretty unrecognisable to the original ! I put a zither melody over the bass line (like a small Kantele) and with the strings I wanted to create a mournful feel but I didn’t want it too polished, then I wanted to ground it a bit so I used an old 4 track to record a section of drums because I wanted to slow them down with that pitch dial on the 4 track and also have that analogue feel and then put some trumpets over that. It builds and ebbs and twists and I tried to make the analogue and instrument based first part merge into a more electronic end section. By the very end I got another bass line in my head and made a new song from that. On the PS album this song is on, it goes straight into that new bass groove.

I wanted to put this on the album "Freak Deco" I was doing then, so I changed the title to an English title and called it Long Mover - taken from a scene in The Mighty Boosh comedy series where the Zoo manager is attempting to describe which animal he had talked to, he doesn’t know the names of the animals so he calls the snake ’The Long Mover’ it seems to fit the song well because it winds from section to section (-: I think it is a fitting tribute to Mustelma that such craziness has grown and unfolded from the milky way under the Mustelma nails and I think there is some shared feel in the disposition of both songs - they are both broody and contemplative and cathartic in their own ways."

-Roger Davies 27.10.2017

Kaikki instrumentit ja laulu, äänitys ja miksaus: Pilgrim Speakeasy

Masterointi: K. Lukkari

nappi

KERO: 4

"Ei ollu mulla Kajaanin poikana hajuakkaan Mustelmasta ennen ku Mikko mulle tästä tribuutista kerto. Se laitto mulle tulemaan tän biisin kuunneltavaks ja sen jälkee joku ennen rapsuttamaton kohta aivoissa alko sykkiin. Sinne päi aivolohkoa kai synty mustelma.

Kerroin Keron pojille et näin meiltä toivottiin ja niin me tää tehtiin. Coveroitiin biisi 4, joka asenteellaan ja hourupäisillä sanoillaan sai meijät koukkuun. Biisin tekovaiheessa oli täysin selvää, mihin tää biisi meijän käsissä johtaa.

Meille on suuri kunnia olla osana tätä projektia. Saakeli, ilman tätä ei me oltas varmaan koskaan Mustelmasta tiiettykkää! Ja nyt tän kautta tästä bändistä tuli suuri juttu myös meille, siitä ennen tietämättömille just parikymppisille kolleille."

-Tuomas Karlsson, 31.7.2017

Rummut ja äänimanipulaatio: Tuomas Karlsson
Kitara, laulu: Aleksi Voutilainen
Basso: Valtteri Pääkkönen

Äänitys: Valtteri Pääkkönen
Miksaus ja masterointi: Tuomas Karlsson

nappi

SMITHERS: Pohjalla

"Olen neulatyyny olen alasin, olen polvillani lattialla..."

Monesti tulee mietittyä, miksi "Pohjalla" -tyylisiä synkkiä masennuksen kuvauksia ylipäätään on olemassa. Ainut syy mikä mieleeni nousee, on sanojen tavoittama kokemuksen universaalius, jonka jokainen elon vastoinkäymisissä rypenyt voi omakohtaisesti tunnistaa. Se voi voimaannuttaa ja ehkä myös vapauttaa vakavavuuksista, joita ihminen olemisessaan kohtaa.

Kukapa ei lopulta nauraisi itselleen tai ongelmilleen kuullessaan olevansa vain maailman pohjalla makaava neulatyyny. Eräällä tapaa kaikki elämässä, myös sen raadollinen puoli, on leikkiä, jota mustelman karun runollinen tuotanto etsii ja paljastaa."

-Jari Klemetti 10.9.2017

Laulu: Jari K.
Rummut ja basso: A-P
Kitara: Arto K.
Hengessä mukana: Jukka Suutari

Äänitys, miksaus ja masterointi: Arto Klemetti

nappi

HPT & OKSENNUS: Oletko kala?

"Eräs Saksalainen renkuttaja kyseli aikoinaan "How much is the fish?". Tässä tuotoksessa paneudutaan kuitenkin syvällisesti kysymykseen "Oletko kala?"

Tämän kalasopan keitokset sujuivat tehokkaasti muutamassa tunnissa, vaikka mastercheffit olivat toisilleen entuudestaan tuntemattomia.

Ja jotain lainattua hittiainestakin tästä löytyy... Mitään muuta meidän ei tarvitse tietää. Mutta oletko kala? Kireitä siimoja ja iloisia kuunteluhetkiä!

-Tomi Immonen 13.2.2017

"Oletko Kala? Sitä ehkä joku miettii tätä rallia kuunnellessaan. Jotenkin mieleen tulee tietynlainen viettely, leikittely. Aivan kuin jokin ulkopuolisen hälyn poissulkeva olento ottaisi haltuunsa tilanteen reiluksi minuutiksi.

Mustelman tuotanto ei itselle ollut kovin tuttua ennen projektia, mutta kyllä tämä kappale oli sellainen, jonka saattoi helposti omaksua. Nopeaa menoa mutta silti tiivistä. Muistaakseni hyppäsin tähän soittamaan aika nopeasti, kun pyyntö tuli. Volumet kohilleen, pari kertaa soitettiin biisi läpi ja sehän olikin jo purkissa, ja taattua laatua. Tästä jos mistä pitäisi tehdä musiikkivideo. Sellainen todella kapealla kuvakulmalla kuvattu ja kamera heiluis ihan joka suuntaan. Kyllähän tämä kappale hymyilyttää.

Tribuuttiprojekti on osoitus siitä, että sama henki elää ja kukkuu vaikka vuodet ja maisemat vaihtuvat itse kullakin. Kaipa siihen vaikutus meidän juurillamme on."

-Janne Kortesoja 16.2.2017

Laulu ja rytmikitara: Antti Schroderus
Melodiakitara ja taustalaulu: Tomi Immonen
Basso ja taustalaulu: Janne Kortesoja
Rummut ja taustalaulu: Mika Kähkönen

Äänitys ja miksaus: Mikko Nissinen
Miksaus ja masterointi: K. Lukkari

nappi

BANGKOK IMPACT: Merkurius

"Merkurius oli ensimmäinen kahdesta remiksistäni jonka tein Mustelmalle. Lähtökohtana oli että tekisin tästä jonkinlaista elektro-disko -versiota. Alkuperäisestä biisistä ei ollut saatavilla erillisiä osia joten remiksin rakentaminen oli jossain määrin haasteellisempaa. Jouduinkin tällä kertaa oikeisiin hommiin eli ‘laulamaan’ lyriikat itse. Onnistuin kuitenkin modernin teknologian suosiollisella avustuksella sisällyttämään remiksiini myös pieniä palasia alkuperäisestä kappaleesta. Näin jälkikäteen kuunneltuna remiksi ottaa aikamoisia taiteellisia vapauksia alkuperäisestä biisistä, mutta on se Mustelman originelli sieltä vielä tunnistettavissa.

Hyvää ja onnellista vuotta 2017!"

-Sami Liuski, 20.12.2016

Musiikki: S. Liuski

nappi

SALUUNA: Jatkotroikka

"Kappale ei ollut millään tavalla entuudesta tuttu, ja hieman omassa mielessäni empien tuli otettua Jatkotroikka vastaan. Mitä minä tälle teen? Ensimmäisen kuuntelun jälkeen suunta ja sävel oli selvä. -Tämähän toimii moitteettomasti.

Jatkotroikassa riitti kapasiteettia vaikka minkälaisille kytkennöille ja IP-luokitus oli kyllin riittävä roisin villeille melodiaroiskaisuille. Vailla oikosulun pelkoa tähän tulikin kytkettyä nostalgian sekä innostuksen puolihuolimattomuudella kaikki hyvät ja onnistuneet muistot elämäni jatkotroikista."

-Jani Härkönen 1.9.2017

Laulu, basso, kitara ja rumpuohjelmointi: Saluuna

Äänitys ja miksaus: Saluuna
Masterointi: K. Lukkari

nappi

TUONELAN TALKOOT: Päänsärky

"Mikolta saatiin coveroitavaksi tämä kappale "Päänsärky". Aikaisempaa kokemusta ei allekirjoittaneella ole bändistä Mustelma, mutta Tuonelan talkoiden rumpali, Eemeli Immonen, on kuulema bändiä joskus jopa fanittanut.

Biisiä coveroidessa tuli monia ajatuksia siitä, että onko Mustelma bändin kaverit olleet aivan täysissä sielun ja ruumiin voimissa, kun ovat tällaisen biisin tehneet. Jälestäpäin ajatellen, tässä kappaleessahan on sanomaa, joka koskettaa päätäni edelleen.."

-Janne Korhonen 22.9.2017

Kitarat, basso ja laulu: Janne Korhonen
Toiset kitarat: Teemu Niskanen
Rummut: Eemeli Immonen

Äänitys ja miksaus: Janne Korhonen
Masterointi: Kimmo Lukkari

nappi

VUTUM: Siat

"Alunperin taustalla oli ajatus tehdä Siat ja Viimeinen saamelainen sooloprojekti Surquen (surkee) versioina, mutta vain Saamelainen valmistui. Kun soittoporukassa Mustelman tribuutti ja siihen osallistuminen tuli puheeksi, niin Siat doom-jazzina oli kaikkien mielestä ehdoton. Jatsiosuuksia kevenneltiin ja vedeltiin nauhalle lonkalta. Laulun suhteen kontrasti kääntyi Lasse Pöysti kohtaa tuomiopäivän -tyyliseksi ilmaisuksi. Mutta hevisiat oli se ensimmäinen ajatus. Semmoset oikein emäpossut."

-J. Hyvönen, 13.7.2016

Laulu ja kitara: J. Hyvönen
Rummut: T. Lukkari
Basso: J. Kemppainen

Äänitys: T. Lukkari
Miksaus & masterointi: K. Lukkari

nappi

MARJAANA PASKA & TONTTU-UKOT HYPPIKÄÄ: Se on rok

Oli keskiviikko. Kerroin, että näin kattojen päällä lunta. Minua ei uskottu. Perhana. Musiikkivideota odotellessa.

-Nahkahousu-Kimi 14.6.2018

Ymmärrän nyt, että rock lolloo vedessä. Ugh, olen puhunut.

-Päppel Tsugudi (ent. Pierevä Kotka) 14.6.2018

Laulu ja trumpetti: Päppel Tsugudi (ent. Pierevä Kotka)
Basso, laulu ja helistimet: Nahkahousu-Kimi
Urut, ohjelmointi, äänitys ja kahvinkeitto: Nevöhööd
Editointi, perkussiivit, miksaus ja masterointi: Kimno

nappi

LÄHIÖ: Pahvielämä

"Pahvi oli roskaa vuonna 1990. Tämä on kierrätetty versio."

-A-P Klemetti 18.01.2018

Kaikki soittimet, laulu ja tuotanto: A-P Klemetti

nappi

THE NOSVERATUS: Hauskaa hautajaisissa & Pieni laulu

"Hauskaa Hautajaisissa ja Pienessä Laulussa oli lähtökohtaisesti, vastoin kaikkea siveellistä, todella kova ydin: Raakaa ruhjomista, ajatonta ja riemukasta rienausta. Jalostimme alkuperäisen version raakuutta psychobilly–verellä.

Vuosisatojen juostessa ohi, vanhemmat valtiomiehet jäävät historiaan niin hyvässä kuin raakalaismaisuudessaan. Toivoaksemme yhä enempi hyvässä, vaikka historia liian usein on toisin näyttänytkin toteen. Vaikka sukupolvet ja valta vaihtuu, riisipiirakat ja harras meininki säilyy osana etikettiä, juhlan keskiössä. Ja yhä edelleen, me kuuntelemme kellon tikitystä, kunnes...

Hyvää matkaa."

-Vlad Seivästäjä, 18.5.2015

Urku, matkalaukkupiano, kitarat, basso ja tulkinta: Vlad Seivästäjä
Rummut: Stubb

Äänitys ja miksaus: The Nosveratus
Masterointi: K. Lukkari

nappi

TUOMIOPÄIVÄN SÄVÄRIT: Poltamme koulun

"Oma kosketuspinta Mustelmaan on hyvin lähellä nollaa: Sotkamolaisena toki tiesin yhtyeen olemassa olon, mutta poistuin pitäjästä ennen kuin aloin kiinnostua enemmän musisoinnista, joten Mustelma jäi vain maininnaksi jonnekin muistin syövereihin.

Mutta tämähän ei tietenkään estänyt lähtemästä mukaan tributoimaan ja tarjoilluista biiseistä valitsimme kappaleen Poltamme Koulun. Se löysi pikaisesti muotonsa treeniksellä ja polttamisen kohteet laajenivat koulusta vähintääkin yhtä pikaisesti koskemaan myös muita kohteita, jotka selkeästi vain on unohdettu kertoa alkuperäisessä kappaleessa."

-Jukka Okkonen, 30.5.2017

"Bändissä oli kahdellakin jäsenellä sukujuuria syvällä Kainuun alkuhämärissä, joten oli melko ilmiselvää, että tähän lähdetään. Alkuperäisbiisi oli tosin niin aseista riisuva ja selkäpiitä karmivan rehti, että aluksi tuntui mahdottomalta löytää siihen omaa tulokulmaa. Lopulta syvin alkoi avautua.

Polttamismusiikkiahan on kahdenlaista, pilven- ja kirkonpolttomusiikkia, joten reggae ja doom, miksi ei? Mustelman tekstihän jo kiteyttää oikeastaan kaiken, eikä siihen ollut periaatteessa mitään lisättävää, mutta päätimme kuitenkin avata metaforia huonosti ymmärtävälle nykynuorisolle kaiken sen, mitä biisin tiivis ilmaisu piti kätköissään.

Jotenkin mieleeni tuli eräs kevätaamu seiskaluokalla, kun kävelin kouluun ja tupakkapaikan kovikset naureskelevat, että älä suotta patikoi, koulu on palanut (kuten olikin, tosin vain käsityörakennus, mutta palanut kuitenkin).
Myöhemmin tulin ajatelleeksi, että janttereiden helpottuneeseen ja voitonriemuiseen nauruskeluun tiivistyi jotain laajempaa; siinä ei palanut vain koulu, siinä paloi idea koulusta, ja kaikesta mitä koulu edusti: kirkosta, poliisista, kaupankassasta, bussikuskista, lappuliisasta ja urkurista, krapulaisista futiskoutseista sekä koko yhteiskunnasta ylipäätään. Kaivattu ja kipeä, katharsista tihkuva lapsenangstin polttoitsemurha, jonka Mustelma oli niin hämmentävästi kiteyttänyt. Ja se jos mikä sopii Tuomiopäivän säväreille."

-Lauri Darra, 30.5.2017

Basso: Jukka Okkonen
Laulu & kitara: Lauri Darra
Kitara: Tuomas Räisänen
Rummut: Teemu Sirviö

Äänitys: Antti Korhonen, Lauri Darra ja Ossian Smith
Miksaus/Reggae: Mikko Nissinen
Miksaus/Heavy & masterointi: K. Lukkari

nappi

SUNK: Sukeltaja

"Ajatus siitä että periferiasta tulee ne originaaleimmat säveltaiteen ryhmät, saa vahvistusta Mustelmaa kuunnellessa. Mustelman musiikissa tuntuu kiteytyvän kainuulainen hulluus ja muiden tekemisten jättäminen vähemmälle huomiolle. Se on ikään kuin leikkiä, jossa kaikki on mahdollista. Hauskaa, mutta jossa on myös toisaalta syvälle menevää traagisuutta.

Sukeltajassa on alunperin jotain vetävää maanisuutta, jota halusin omalta osaltani alleviivata. Fraasin toistuminen vertautuu omassa päässäni Talvivaaran katastrofaalistenkin ongelmien jatkuviin selityksiin, jotka tulevat kuin aallot rantaan, tasaisesti ja vähemmän yllätyksellisesti. Lauluunkin saatiin kivasti tunnelmaa jostain raivon, voimattomuuden ja epätoivon rajamailta."

-Niko Mankinen 13.8.2017

Laulu: Niko Mankinen
Kitara: Mikko Kupiainen
Basso: Kimmo Kumpulainen
Rummut, ärjyntä ja viestintä: Antti Hyvönen

Äänitys ja miksaus: Mikko Nissinen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

KOSTO JA PALUU: Laulu pykimästä ja plakista

"Kirjoitelma lääketieteellisistä ongelmista helvetinporttien äänimaisemissa"

-Kosto 15.2.2019

Kosto: Laulu ja kitara
Paluu: Rummut, syntetisaattori ja taustalaulu
Ja: Taustalaulu
Läski: Syntetisaattori

nappi

AMBO-VAIVA: Kaupallinen helvetti

"Kaupallinen Helvetti oli aikoinaan eka Mustelman biiseistä, jonka muistan jääneen soimaan päähäni. Oli mahtavaa, etteivät muut ehtineet varata tätä biisiä ennen meitä. Paremmilla soundeilla ja "tuotannolla" orkkis- versio vuodelta 1990 olisi voinut olla kovakin hitti. Jossittelu on toki turhaa, mutta ihan saman tasoista - ellei parempaa kuin esim. saman aikauden CMX."

-Arto Tolonen, 11.3.2017

"Näin Sisilisko-Show:n vuonna 1989. Se oli muistaakseni Mustelman ihan eka keikka Vuokatissa Haapalanlahden vanhalla koululla. Ainakin minä ja Romppaisen Hannu oltiin sitä kahtomassa. Istuttiin allergiasohvalla. Tuolloin kaksikko esitti ainakin kappaleen nimeltä 'Lasse', joka kertoo pojasta nimeltä Paavo.

Henrillä ja Kimmolla on musiikissaan ja muutenkin ihan oma huumorinsa, ja varsinkin sitä se oli ihan Mustelman alkuaikoina. Herrat ovat erittäin luovia ja hyvin yhteen sopiva kaksikko. Myöhemmissä vaiheissaan ja kappaleissaan Mustelma myös vakavoitui kirjoittamaan teksteissään täyttä totta. Tästä Kaupallinen Helvetti on hyvä esimerkki. Mustelma toi silloiseen Vuokatin ja Sotkamon Rock -piireihin taiteellisempaa puolta, mitä kautta muotoutui ihan oma maailmansa."

-Timo Sirviö, 14.3.2017

Laulu: Timo Sirviö
Komppi- ja soolokitara: Harri Mönttinen
Laulu & komppikitara: Mikko Nissinen
Basso: Kimmo Kumpulainen
Rummut: Arto Tolonen

Äänitys & Miksaus: Mikko Nissinen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

JONI VAAN: Mummo

"Sain kesän alkukynnyksellä yhteydenoton, jossa kysyttiin, josko haluaisin tributoida kotipaikkakuntani vanhaa, Mustelma nimistä orkesteria ja äänittää ehkä pari heidän biisiään täysin vapaalla tulkinnalla. Täytyy nyt heti alkuun myöntää, etten tiennyt kyseisestä orkesterista yhtään mitään. Nähkääs Tipasojan Herran varjelemilla pelloilla ei tuota musiikkikulttuuria juurikaan niin arvostettu, jollei kyse ollut virsilaulannasta. Huolimattakin tästä kulttuurillisesta aukosta sivistyksessäni sain tutustua Mustelman materiaaliin muutaman kappaleen verran ja valitsinkin niistä kaksi työnalle.

Kappale Mummo kiinnitti välittömästi Mustelman tuotannosta mielenkiinnon sen shamaanimaisella poljennolla. Se herätti minussa kauniita muistoja Sotkamon metsistä, sen harjuista ja järvistä. Muistoja kesäisistä aamuöistä, kun aamu-usvan kanssa kilpaa ajettiin Hiukasta vuoden 83 Honda Monkeylla kotiin Tipaksen perukalle sormet kohmeessa. Eränlaisia shamaanimatkoja nekin. Koitin säilyttää tribuuttiversiossa mahdollisimman paljon alkuperäistä autenttisuutta tunnelmassa ja tuoda tämän henkien laulun piirun verran vielä lähemmäksi kuulijaansa. Yhtä kaikki, arvoisa yleisö, Mummo, olkaa hyvä."

-Joni Liikala, 2.7.2016

Laulu ja kaikki instrumentit: Joni Liikala

Äänitys ja miksaus: Joni Liikala
Masterointi: K. Lukkari

nappi

MUSTELMA PLAYS MUSTELMA: Eläkeläisen kiipeilypuu

"Eläkeläinen kiipeilypuussa päätettiin tehdä uusiksi jo joskus viime vuosikymmenellä. Ehkä vuonna 2009. Silloin nauhoitettiinkin rummut ja komppikitara Uudellamaalla. Basson, toisen komppikitaran ja -soolon taltioivat miehemme Kainuussa heti siihen perään seuraavan vuosikymmenen alkupuolella. Lopulta narulle laulu Helsingissä ja toinen kitarasoolo Jyväskylässä huhtikuussa 2019. Biisi on siis lymyillyt jossain odottamassa oikeaa aikaa.

Sanat ovat sekä hieman surumieliset että toiveita herättävän hilpeät. Kolmekymmentä vuotta sitten ne naurattivat - kuten myös tänään. Saa nähdä vieläkö tulevan kolmenkymmenen vuoden jälkeen, kun sanat tulevat ajankohtaisemmiksi ja kokemuspohja aiheeseen kasvaa. Vieläkö naurattaa vai alkaako hymy hyytyä...?

Jos ei naurata, niin toivottavasti säilyy ainakin biisin eläkeläisen tavoin halu näyttää paskan luirauttelijoille. Silmä tähyää latvustoa, sormet koittavat taipua oksan ympärille ja jalka kampeaa kehoa kohti oksiston läpi pilkistävää taivasta. Jii-haa, perkele! Ja juhlapyhät kunniaan!"

Harri Mönttinen, 13.4.2019

Rummut & Laulu: Kimmo Lukkari
Kitara: Antti Lipponen
Kitara: Harri Mönttinen
Basso: Jorma Kemppainen

Rumpujen, kitaran ja laulun äänitys, miksaus ja masterointi: K. Lukkari
Kitaroidensa äänitys: Antti Lipponen
Soolonsa äänitys: Harri Mönttinen
Basson äänitys: Tommi Lukkari

nappi

MUTTA: Eläkeläisen kiipeilypuu (reprise)

"Mustelma on aika marginaalibändi, mutta niin on Muttakin.

Mutta on tätä ennen julkaissut yhden oman kappaleen. Alunperin ajatuksena oli täysin akustinen jumittava krautrock-bändi. Mustelma on kuitenkin tuttu jo vuosien ajalta. Muutama laulu laajasta tuotannosta on ennemminkin tähän kokoelmaan tehty. Esimerkisi yhdessä Pakkotila-yhtyeen kanssa.

Mutta aktivoitui syntetisaattorivetoiseksi Isä-Poika duoksi. Otettiin käyttöön vuosikausia käyttämättömänä olleet laitteet. Instrumentaali oli helppo ja hauska toteuttaa ihan vaan ulkoisilla laitteilla."

-15.8.2018 Enver Mäkelä

Instrumentaatio ja miksaus: Enver ja Eeli Toppari
Miksaus: Eeli Toppari
Masterointi: Enver

nappi

MUSTELMA, ELMA & KORERENGIT: Mustelma

"Alunperin tämä tehtiin hengenluonti- ja nostatuskappaleeksi, mutta tämä versio sekä nostattaa että kohottaa... Myös naapurin pullat... Ilman hiivaa.

Hyvää pääsiäistä ja mämmiä!"

-Henri Heikkinen 23.3.2018

"Lyhyestä virsi kaulitaan, muttei käännetä. Ohjenuorina olivat edelleen nämä, kuten olivat jo nuorina. Ja rakkauteni juhlapyhiä kohtaan ei sammu.

Hyvää pääsiäistä, Juha Mieto!"

-Kimmo Lukkari 29.3.2018

Laulu: Henri, Juha-Matti Halonen, Annastiina Partanen, Meri Triipponen
Kitarat: Mikko Nissinen
Basso: Antti Halonen
Rummut ja laulu: Kimmo

Äänitys, miksaus ja masterointi: K. Lukkari

nappi

PHOBOS II: Loppulaulu

"Outo ja railakas originaalin läpsyttely vaati kontrastiseksi vastakappaleekseen kylmän ja avaruudellisen raskauden. Ei enää lopun alkua, vaan loppu on jo täällä. Lopetetaan näin ja nyt."

-Phobos II 14.9.2019

Kitara, basso, koneet, vokaalit ja äänitys: Phobos II / The Phantom of Phobos
Miksaus ja masterointi: Mirko Nosari / Bunkker Universe"

nappi