valepuvuissa mustelma
nappi
disc 4

Silmät kädessä, jalat tulessa (Eyes In The hand, Feet On Fire)

01 LÄHIÖ: Avain
02 PESUSIENET EHDOLLA!: Kaipaan
03 NARRIEN ILLAT: Lehmän Silmä
04 PAHA YKKÖNEN + 3: Hapan (ilme ja korppu)
05 KARI AALTO & LÄMPÖAALTO: Villiksi syntynyt olen
06 IKUINEN VAIVA: III
07 DR.ABRAHAM FOREST, LORD OF KOBOL & JANISHER: Sota
08 RED MOUNTAIN ALL STARS: Periaateihminen
09 PLASTIC BITCH: Miekalla rintaan miestä
10 BANGKOK IMPACT: Vasarapää
11 OX N´US: K
12 ROCKLYN: Talvi Tappaa
13 SIMPPA JA NEUKUT: Toiveuni
14 ES-OW: Waccal Sabop (Tarina aivan tavallisesta miehestä)
15 ELMA & MUSTELMA: Naantalin aurinko
16 KESY KETTU: Täysikuu
17 RANTALEIJONANKESYTTÄJÄT: Sandaalit
18 SJNP: Finnitorspo
19 SURQUE: Viimeinen saamelainen
20 TUONELAN TALKOOT: Nahkasohvasarja
21 TAAVETTI LUKKARISEN HIRSIPUU: Laulu biljardipöydästä
22 VUTU: Puimakone (aka Aivokone)
23 JANNE KATAJAN HOMETALOHELVETTI: Merkurius
24 TWIN-FLARE: P.Pallo
25 IMAGONRAKENTAJAT: Älä uhoa
26 ILKKA RUSKOSAMMAL: Laulu hypystä, loikasta ja kasvusta

nappi

LÄHIÖ: Avain

"Ylä-aste aikoina, yhdeksänkymmentäluvun alussa sain lainaksi Mustelman kasetin, jossa tämä kyseinen biisi oli. En sitä sen koommin enää mistään kuullut, mutta jäihän se päähäni pyörimään outoudessaan.

Mustelma-tribuutille biisiä valitessani Nissinen sen sitten jostakin minulle kaivoi. Kovana ZZ-topin ystävänä halusin tähän hieman Eliminatoria mukaan, eikä sovitukseen tarvinnut loppujen lopuksi hirveästi puuttua, onhan alkuperäinenkin versio tavallaan boogie."

- A-P Klemetti, 20.10.2016

Kaikki instrumentit, laulu ja tuotanto: A-P Klemetti

nappi

PESUSIENET EHDOLLA!: Kaipaan

"Olimme helmikuussa 2017 Nissisen Mikon kanssa katsomassa J.M.K.E.:n ja Kumikamelin keikkaa, kun siinä muutaman tuopin jälkeen Mikko ehdotti, jos Pesusienet Ehdolla! olisi kiinnostunut tributoimaan Mustelmaa. Ajatus jäi toviksi aikaa muhimaan ehkä juuri niiden nautittujen tuoppien takia, mutta tossa 2017 syksyllä alettiin puhallella hommaan uutta liekkiä. Bändinä Mustelma taisi olla meille kaikille aikalailla vieras, mutta hetken pureskeltuamme meille tarjottua Kaipaan-biisiä tartuimme työkaluihin. Mustelman tyyli poikkeaa aikalailla omastamme, eikä me tahdottu tehdä tästä tribuutista mitään Pesusieni-purkkapoppia. Laitettiin Motörhead-vaihde silmään. Kitarat ja bassot ääniteltiin syystalvella Vantaalla kitaristimme makuuhuoneessa. Laulu ja rummut rummut itsenäisyyspäivänä samalla, kun aloimme äänittää uutta levyämme Loimaalla Loivarin studiolla. Eeli hääri äänitys- ja miksaushommissa ja Enver Mäkelä henkisenä tukena.

Kiitokset Mikolle, että saatiin osallistua tähän projektiin, kiitos Eeli ja Enver,että tää saatiin tehtyä. Kiitos myös Hannele Wilénille. Lisäksi Lammin Tuijalle, ex-jäsenellemme, suuret kiitokset."

-Juhani Pesusieni 16.2.2018

Laulu: Tapani Pesusieni
Kitara: Mathieu Pesusieni
Rummut: Ilmari Pesusieni
Basso: Juhani Pesusieni

Äänitys & miksaus: Loimaan Tommi "Eeli Toppari" Korpela
Masterointi: K. Lukkari

nappi

NARRIEN ILLAT: Lehmän silmä

"Meidät uhattiin piestä ja hakata ellemme tee Lehmän Silmää. Luvattiin pillua ja tissejä sekä räjähdyksiä. Ollaan nyt neljättä vuotta kierretty Suomea tämän Lehmän Silmän tiimoilta ja alkaa pikkuhiljaa tuntua, että biisi saattaa kohta breikata aika vahvasti. Parhaimmillaan ollaan vedetty kolme ja puoli tuntista versiota kappaleesta. En vieläkään muista laulun sanoja ulkoa, avautuu solisti murheellisena."

-Timo Kärnä, 30.5.2016

Laulu, basso, poikkihuilu, akustinen ja sähköinen kitara: Timo Kärnä
Akustinen kitara, viulu, mandoliini, tamburiini ja taustalaulut: Matias Palm
Akustinen kitara: Hannu Romppainen
Rumpuohjelmointi: Mikko Nissinen

Äänitys: Timo Kärnä, Matias Palm ja Mikko Nissinen
Miksaus: Mikko Nissinen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

PAHA YKKÖNEN + 3: Hapan (ilme & korppu)

"Ollaan tällä kyseisellä kokoonpanolla erikoistuttu Roky Ericksonin biisien esittämiseen keikoilla. Tuli sitten pyyntö tuosta Mustelma-coverista ja mietinkin heti, että miksikäs ei. Tehdään se ihan Roky-tyylillä vieläpä. No siinä ei ehkä ihan onnistuttu, mutta jossain ehkä saatettiin onnistuakin. Jos Mustelmaa ja sen musiikkia pitää kuvailla yhdellä sanalla, se sana on RUJO."

-Matias Palm 3.10.2018

"Mustelma oli omassa nuoruudessa tuttu vanhempien kavereiden puheista. Kajaanilaisena kaikki lähialueiden bändit, etenkin jos niillä oli jotain "historiallista painoarvoa" (tyyliin Euthanasia), kiinnostivat jotenkin automaattisesti ainakin vähän. Mustelman aura oli silmissäni jonkinlainen jo ennen yhtyeen kuulemista, koska paikalliset nimimiehet kuten Niskas-Jani ja Moilas-Vesku olivat yhtyeestä suopeasti puhuneet.

Bändi tuli paremmin tutuksi vuosituhannen vaihduttua, kun omat bändini The Carnival ja Akbar soittivat Sotkamon Hiukkarockeissa. Ainakin yhdessä noista iltamista oli myös Mustelma mukana, ja silloin tuli tutustuttua Lukkarin Kimmoon, joka onkin mukava kaveri, johon on ilo törmätä aina välillä.

Tributoimaamme biisiin ei ollut kummempaa suhdetta ennen kuin siihen tuli tutustuttua tarkemmin äänittäessä. Sikäli se on tyypillistä Mustelmaa, että sanoitus on helvetin hauska ja omalaatuinen - ja silti tuntuu, että ei siinä mitään huumoria ole välttämättä edes haettu. Taideihmisenä pidän tätä koko tribuuttia suurenmoisena ideana. Turha mennä kaavojen mukaan, kun oikeasti luovuudessa pelikenttä on auki lähes kaikkivoipuuteen saakka, kunhan pitää mielikuvituksensa auki."

-Heikki Romppainen 3.10.2018

Matias Palm: Laulut ja kitarat
Antti Ronkainen: Kitarat
Hannu Romppainen: Basso
Heikki Romppainen: Rummut

Laulujen ja kitaroiden äänitys: M.Palm
Rumpujen, basson ja kitaroiden äänitys sekä miksaus ja masterointi: A. Ronkainen

nappi

KARI AALTO & LÄMPÖAALTO: Villiksi syntynyt olen

"Se on Easy Rider -moottoripyöräelokuvan tunnusbiisi, siinä se on nimellä Born To Be Wild. Siinä elokuvassa kaksi kaveria lähtee kiertämään Texasia moottoripyörillä.

Aina kun mä kuulen sen biisin, niin mulle tulee sellanen moottoripyöräfiilis. Se on mulle tosi rakas kappale, ja on ollut aina siitä lähtien kun sen ensimmäistä kertaa kuulin."

-Kari Aalto 15.2.2018

"Kun meidän bändin kitaristi (ja Mustelman kitaristi) Lipposen Antti kysäisi muutama viikko sitten, että lähdettäisiinkö meidän bändillä mukaan Mustelma-tribuuttiin, niin eihän asiasta voinut muuta kuin innostua niin maan perusteellisesti, jopa ennen kuin käsittelyyn tulevasta biisistäkään oli mitään tietoa. Lisäjännitystä hommaan toi se, että solistina biisissä toimisi Pertti Kurikan Nimipäivistä tuttu Kari Aalto ja itse saisin laulaa taustoja.

Itse olen saanut tutustua Mustelmaan Antin kautta muutama vuosi sitten ja katsottua on tullut mm. Mustelman vanhat keikkapätkät Sotkamon Hiukasta, jossa itsekin tuli nuorena joskus kesäisin biletettyä. Tiedäpä vaikka Mustelman keikallakin joskus olisin silloin ollut. Mutta livenä Mustelman näin ihan ekaa kertaa toista vuotta sitten Tampereella ja kieltämättä se oli pysäyttävä kokemus. Rehellistä suomalaista punkkia!

Mutta palataanpa takaisin tähän biisiin, josta me teimme oma versiomme. Eli Villiksi syntynyt olen. Tiukka, noin puolen minuutin pätkä. Sisältö pelkkää rehellistä faktaa lisättynä jokamiehen ja -naisen unelmalla olla villi ja vapaa. Ja sitähän Mustelma on. Ja siltä minustakin tuntui, kun me poikien kanssa treeniksellä biisin pohjia pistettiin purkkiin. Päätimme tehdä tämän version tunteella. Kaiken pohjana olivat tietenkin JP Laatikaisen rummut sekä Sude Kovalaisen basso. Melodiasta vastasi kitaravirtuoosimme Antti ja minä sain kunnian laulaa taustat Antin tyttären Ainon, 7 v., kanssa. Ja koska biisihän ei tunnetusti ole kovin pitkä, saimme äänitykset kasaan muutamalla otolla. Fiilis oli katossa ja katon läpi se viimeistään meni silloin, kun saimme kuulla kappaleen myöhemmin Karin äänitysten jälkeen. Ai että se kuulosti hyvältä. Piti kuunnella moneen kertaan ja isolla. Ja pitää vieläkin.

-Kati Haverinen, The Heatwave Band, 22.2.2018

Laulu: Kari Aalto

LÄMPÖAALTO:
Basso: Sude Kovalainen
Rummut: J-P Laatikainen
Kitara: Antti Lipponen
Laulut: Kati Haverinen & Aino Lipponen

Äänitys: Lämpöaalto
Miksaus ja masterointi: K. Lukkari

nappi

IKUINEN VAIVA: III

"Tästä tulee lapsuus mieleen, se hetki kun läydät musiikin joka ei koskaan lähde elämästäsi pois. Kesä, lapsuus, nuoruus ja Hiukkabiitsi.
Muistan kun samaan aikaan kateltiin VHS :ltä Iron Maidenin liveä ja kukaan ei kyseenalaistanut Mustelmaa, tai muita meijjän kylän bändejä näiden isojen rinnalla.
Orkkiksessa oli basso, rummut ja laulu... silloin kun biisi toimii, niin se toimii. Tästä ei kaljanottomusa parane."

-Arto Tolonen, 5.6.2016

Kitarat ja tulkinta: Mikko Nissinen
Rummut: Arto Tolonen
Basso ja murina: Kimmo Kumpulainen

Äänitys: M. Nissinen ja H. Kokkonen
Miksaus: M. Nissinen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

DR. ABRAHAM FOREST & LORDS OF KOBOL Feat. JANISHER: Sota

"Kuutamosonaatin Arvo Kyyrölää siteeratakseni: 'Näin suap hyvvee, kun ite tekkööp. Vapauttaap estoloist.'"

Markus Makkonen 27.8.2019

"Kyllä se oli Moilasen Vesa, kenen luona kuulin ensimmäisen kerran Mustelmaa kasetilta joskus ysärillä. Vesalla niitä Mustelman kassuja ja levyjä tosiaan oli silloin Kajaanissa, ja niitä sitten myös lainailtiin. Mustelma kuulosti silloin aikanaan, nykyistä parisenkymmentä vuotta nuoremman korvaan CMX:n ja vastaavantyyppisten yhtyeiden kaltaiselta bändiltä.

Ainakin tämä meidän versiomme Sota -biisistä on hatunnosto vanhaa kulttiklassikkoa kohtaan, joka toteutettiin omalla tavallamme. More can I say, that death is our way!"

-Jani Niskanen, 25.8. 2019

"Kyllähän minä näin Mustelman monestikin livenä ylä-asteikäisenä, siis silloin yhtyeen alkuaikoina. He olivat niitä 'isoja poikia' Sotkamon musiikkipiireissä jo silloin '80-'90-lukujen taitteessa. Pitää tosin heti sanoa, että en tykännyt yhtyeestä silloin ollenkaan. Ikätovereilleni, Oksennuksen Schroderuksen Antille, Pursiaisen Jyrkille ja Kähkösen Tompallehan Mustelma taas oli tuolloin kaikki kaikessa, mitä bändihommien innoittajiin tuli.

Nuorisotila Rientolassa Mustelma soitti noina aikoina monesti. Perhantai-illan aloitti yleensä disko, jolloinka sisälle tuli paljon porukkaa. Tyttöjäkin. Sali oli melko täynnä. Sitten disko loppui ja Mustelma tuli lavalle. Yleensä ensimmäisen biisin käynnistyttyä koko nuorisoporukka muutamaa yhtyeen diggaria lukuunottamatta katosi yhtenä aaltona pihalle, kun Kimmo ja Henri aloittivat kovaäänisen rytällyksensä. Kun keikka loppui, diskohileet palasivat pihalta tanssilattialle, ja palattiin taas levymusiikin pariin.

Muuten, ostinhan minä tuolloin, 14-vuotiaana pikkupoikana Henriltä vielä käytetyn Suzuki PV:n vuosimallia '86. Stillbornissakin noina aikoina raakaa metallia soittanut Kimmo oli ihan ensimmäisiä sotkamolaisrumpaleita, jotka osasivat soittaa tiukasti tuplabassareita. Katsoinkin häntä silloin nuorena, aloittelevana soittajan kossina jossain määrin ylöspäin. Näin jälkikäteen ajateltuna monet jutut Mustelman soitossa ja biiseissä olivat jo tuolloin kohdillaan kaikkine olennaisine elementteineen: (epä)laulu, rummut ja basso. Tämä Sotahan on yksi erinomainen esimerkki siitä niiden tiukasta duo-meiningistä.

Rakkaimpia Mustelma-kappaleita itselleni on hieman myöhemmin tehty Venäjän Tuuli, jossa on erityisesti sitä jotain selittämätöntä hienoutta."

-Osku Pautola, 20.7.2019

Markus Makkonen: rähinä, laulu, huuto ja basso
Jani Niskanen: murina, huuto, hyräily ja kurkkulaulanta
Antti Heikkinen: 7-kieliset kitarat
Osku Pautola: rummut
Roberto Falconson: koskettimet, midijouset ja efektit

Rumpujen ja murinoiden äänitys: Tommi Lukkari
Rähinän ja bassojen äänitys: Markus
Kitaroiden äänitys: Antti
Miksaus ja äänituotanto: Mikko Nissinen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

RED MOUNTAIN ALL STARS: Periaateihminen

"Eihän minulla perkele ollut hajuakaan nuorempana, miten hämärää musaa muutaman kymmenen kilometrin päässä omilta kotikonnuilta väännettiin!
Vasta, kun Nissisen Mikko otti ensi kertaa Mustelma-tribuuttilevyn puheeksi, aloin huomaamaan, miten omaleimaisesta rokkiporukasta tässä oli kyse.
Loputonta biisisuota kahlatessa tulee ajatelleeksi, millaisen perinnön Mustelma on jättänyt jälkeensä jaettavaksi, ja tätä jaettavaa vaan näyttää riittävän!
Riitelyä tästä perinnöstä tuskin on luvassa.
Minulla ainakin oli näiden luomusten uudelleen kuvittelussa vähintäänkin hauskaa."

-Kimmo Kumpulainen, 2.3.2017

Basso ja laulu: Kimmo Kumpulainen
Basso ja laulu: Lembit Krull
Kitara: Janne Kääriä
Rummut: K. Lukkari

Äänitys, miksaus ja masterointi: K. Lukkari

nappi

PLASTIC BITCH: Miekalla Rintaan Miestä - Remix

"Kuuntelin Mustelman Miekalla Rintaan Miestä -laulantaa ensimmäisen kerran joskus aamuyöllä klo 04:00 pitkän baari-illan hämärtyessä ja aamun valjetessa. Siinä pienessä taiteellisessa olotilassa muistelin joskus näkemääni loistavaa Mikko Niskasen käsikirjoittamaa ja ohjaamaa neliosaista tv-elokuvaa vuodelta 1972 nimeltään Kahdeksan Surmanluotia. Se pohjautuu osittain Pihtiputaalla 7. maaliskuuta 1969 tapahtuneeseen surmatyöhön, jossa sekatyöläinen ja pienviljelijä Tauno Pasanen ampui neljä poliisia. Surmatyö johtui suomalaisesta kansanjuomasta nimeltä pontikka.

Mustelman alkuperäisesää biisissä lauletaan “miekalla rintaan miestä”, joka omasta mielestäni voisi myös olla “puukolla rintaan miestä” ja puukkohan on, kuten jokainen tietää, toinen supisuomalainen asia pontikan lisäksi. Nämä kaksi kun yhdistää sopivaksi kombinaatioksi, on lehtien otsikko valmis.

Tästä inspiroituneena nappasin pienen pätkän kyseisestä leffasta remixin alkuun, jossa miehet pohtivat poliisin eli vanhalla kutsumanimellä nimismiehen roolia pontikankeittäjän elämässä ja päätin tehdä biisistä myös sopivan nopean elektro/synthwave poljennon, jonka tahdissa voi vaikka sitten pontikkaa maistellessa pokoilla. Kippis! :)"

Miro Leirimaa, 27.3.2019

Ohjelmointi, samplet, remiksaus, tuotanto ja masterointi:
Miro Scum / Plastic Bitch (Futuristics)

nappi

BANGKOK IMPACT: Vasarapää

"Eläinteemalla jatketaan tällä remiksillä (edellinen vai ensimmäinen oli Mustelman kulttiklassikosta ‘Porsas’). Eikös vasarapää - toisella kotimaisella ‘hammerhead’ - ole jonkinlainen merenelävä? Oikea suomenkielinen termi kyseiselle otukselle on kuitenkin vasarahai (Google kertoi). Siis kala, jolla on vasaranmuotoinen pää. Vai onko alkuperäisen biisin nimessä sittenkin kyse miehestä, naisesta tai henkilöstä jolla on jostain kummallisesta syystä vasaranmuotoinen pääkoppa? Mene ja tiedä, kumpikin vaihtoehto lienee yhtä todennäköinen Mustelman ollessa kyseessä.

Nyt, kun tätä uudelleentulkintaani Mustelman Vasarapäästä näin muutaman vuoden jälkeen kuuntelen, vaikuttaa kovasti siltä että olen hakenut tällä remiksillä niin sanottua ‘nu-disco’ soundia yhdistelemällä 80-luvun italo-disco -meininkejä modernimpaan syntetisaattori-diskosoundiin. Alkuperäinen biisi on instrumentaali ja yritin säilyttää sen melodisuuden ja rakenteen, ainakin noin pääpiirteittäin.

Tarkastellessani lähemmin remiksin vanhaa projektitiedostoa - jonka sain kuin sainkin ihmetyksekseni vielä auki - huomasin, että olin saanut tähänkin biisiin erikseen kitara- ja rumpuraidat (iso kiitos Kimmolle muuten, että jaksoi duunata alkuperäisistä nauhoista digitaaliset versiot minulle työstettäväksi!). Alkuperäisiä raitoja tuskin kuitenkaan tunnistaa kovin helposti, koska ovat näemmä menneet monien efektien ja muiden äänenmuuntimien läpi.

Ja se olikin minun remikseistäni se viimeisin, iso kiitos tästä mahdollisuudesta kaikille osapuolille!"

-Sami Liuski 5.1.2018

Remix: S. Liuski

nappi

OX N' US feat. Bob Olson: K

"So, there is something very cool about finding out that you have family overseas. In this case for me, Finland. I live in New York State. What’s even more cool is to find out your new found cousin is a musician and teaches and plays in bands. I also do!

These crazy Fins have put together a series of collaborative songs by band Mustelma and asked me to play on a track. I have no idea what they are singing as I do not know the language. But it is very different from what my ears hear on a daily basis! Anyway, I am honored to have been included in this process. And a process it was, for me! I had no idea how to use these music sharing platforms and struggled my way through.

Thankfully after an extremely long time I figured it out. - Well, sort of! It was as much fun to do as it was frustrating, but all ended up well. Maybe one day I can meet these Scandinavian rockers and raise a glass together! Kippis!!!"

-Bob Olson 2.11.2020

Kitara ja laulu: Antti Schroderus
Basso: Tomi Kähkönen
Komppi- ja soolokitara: Bob Olson
Efektit: Grateful Dad
Rummut ja spiikki: K. Lukkari
Taustalaulu: Florencia

Äänitys, miksaus ja masterointi: K. Lukkari

nappi

ROCKLYN: Talvi tappaa

"Oma mellastukseni Sotkamon rok-skenessä ajoittuu vuosiin 1976-1982, joten Mustelma oli minulle ennalta täysin tuntematon suuruus. Vaan olipahan aineistoa, minkä kautta tutustua!

Ensialun 'mitähelvettiä'-reaktion jälkeen suupieli alkoi nykiä ylöspäin useammankin kerran: Kaikki on hirtehisen oudosti viistossa ja kenossa – siinä vain on jotain kertakaikkisen kaenuulaista: Samaa perintöähän tässä kannetaan.

Talvi Tappaa toi muistot iholle ja sai ihon kananlihalle: matkat treenikämpälle 70-luvun lopun joulunpyhinä, pakkasen narina jaloissa. Niin saatanan kylmä, että nuoren rokkarin päähän noussut kusikin oli jäässä. Kaikkialla pimeää, tyhjää ja elotonta, jopa kylän puhelinkeskuskin suljettuna.

Tuon tunnelman halusin ehdottomasti säilyttää, mutta lähdin omassa versiossani liikkeelle alkuperäisen biisin minimalismista vastakohtien kautta. Siinä mielessä se onnistui tosi viileästi, että instrumenttien ja stemmojen jäätävä määrä oli lähteä lapasesta."

-Mika Rosslyn 9.1.2017

Laulu, kitarat, basso, synikat, rumpuohjelmointi, äänitys & miksaus omassa olohuoneessa: Mika Rosslyn

Masterointi: K. Lukkari

nappi

SIMPPA JA NEUKUT: Toiveuni

"Sotkamon musiikkikuviot jäivät minulle aika lyhyeksi tuttavuudeksi 90-luvun lopussa. Ne pari vuotta olivat kuitenkin hienoja ja inspiroivia. Mustelman tuotantoa en koskaan ehtinyt/saanut kuunnella äänitetyssä muodossa, mutta maine bändillä oli. Muistan Mustelman live-keikat myös Hiukkarokista 90-luvun puolivälistä, jolloin mukana oli jo kitarat ja tykkäsin menosta.

Mustelman varsinainen historia selvisi minulle vasta, kun sain kunnian tulla kutsutuksi tähän tribuuttiin ja olinkin yllättynyt tuotannon laajuudesta. Toiveuni on ilmeisesti tätä vanhempaa osastoa, missä vedettiin bassolla ja rummulla. Biisissä on jotain vastustamatonta svengiä, mikä kiehtoo. Emme suunnitelleet sen kummemmin minkälaisen version teemme. Soitettiin vaan katsottiin, mitä siitä tulee. Sanoissa voi ajatuksissaan päästä mukaan kesäiseen kaljakelluntapäivään jonkun Sotkamon tai Vuokatin monista pikkulammista.

Loppujen lopuksi tämä projekti osoittautui isommaksi asiaksi itsellemme kuin osasin odottaa. Sillä oli vapauttava kokemus kokeilla jotain, mikä ei ole omalla mukavuusalueella, ja se saikin aikaan aivan uuden identiteettikriisin siinä, mitä voi ja mitä haluaa tehdä. Voiko parempaa inspiraatiota silloin ollakaan?

Kiitos Mustelma ja hahmot Valepuvuissa."

-Tomi Simonen 7.1.2017

Kitara ja laulu: Tomi Simonen
Basso: Mihail Ionin
Rummut: Dima Mere

Äänitys ja miksaus: Alex Filin
Masterointi: K. Lukkari

nappi

ES-OW: Waccal Sabop (Tarina aivan tavallisesta miehestä)

"Kuten olen jo aiemmin kertonut, minulle on ollut suuri ilo ja kunnia olla osana tätä Mustelma-yhtyeen tribuuttiprojektia. Suomenkielisten monologikappaleiden säveltäminen, sovittaminen ja uudelleen sanoittaminen Senegalin puhutuimmalle kielelle, wollofille ja Senegalin naapurimaiden kielelle mandinkalle sattui juuri oikeaan ajankohtaan.

Kun näinä päivinä satumme elämään poliittisesti epävakaassa tilanteessa ympäri maailmaa, juuri tämän kaltaisia kappaleita tarvitaan valamaan ihmisille uskoa parempaan, solidaarisuutta ja ihmisten välistä kunnioitusta. Ei ole väliä mitä ryhmää edustat poliittisesti, etnisesti, uskonnollisesti tai sosioekonomisesti. Olemme kaikki tasavertaisia ihmisiä."

-Es-Ow Diato, 14.6.2019

Laulu: Es-Ow
Taustalaulu: Rosa Jules
Akustinen kitara, basso, djembe, cabasa: Potio Ndiaye
Rummut: T. Kolehmainen

Äänitys & miksaus: T. Kolehmainen
Äänitys & masterointi: K. Lukkari

nappi

ELMA & MUSTELMA: Naantalin aurinko

"Lähdimme koko projektiin melkolailla takki auki, ja kieltämättä Mustelman tuotantoon tutustuessa mielen valtasi hetkeksi ajatus; ei helvetti, mihin olemme oikein sekaantuneet.
Kesän saatossa Mustelmasta tuli kuitenkin hyvin rakas yhtye ja projektina tämän tekeminen sijoittuu tähän astisen elämän hienoimpiin kokemuksiin. Saimme tutustua hienoihin ihmisiin ja omiin juuriin sotkamolaisen musiikkikulttuurin historiassa. Samalla tämä oli hyvä tilaisuus saada itsestä irti jotain, mitä ei kuvitellut omaavansa."

-Annastiina ja Meri, 30.5.2016

ELMA:
Annastiina Klemetti & Meri Triipponen

MUSTELMA:
Kitarat: Antti Lipponen & Harri Mönttinen
Basso: Jorma Kemppainen
Rummut: Kimmo Lukkari

Äänitys, miksaus ja masterointi: K. Lukkari

nappi

KESY KETTU: Täysikuu

"Tutustuin Mustelman maailmaan ’95 jolloin Kimmo soitti sitä mulle Jaakkimassa. Tajusin että nyt ollaan tiheässä vaihtoehtoisessa musiikissa, jossa kaikki on mahdollista ja mikään ei ole totta. Muutamaa vuotta myöhemmin kun olimme samassa bändissä (Cosmik Dust), niin käytinkin yhdessä biisissä Mustelman riffiä alitajuisesti. Kun Kettu sai Täysikuu biisin coveroitavaksi niin tiesin että nyt tulee jotain mielenkiintoista, koska Kimmon sanoin:

”...Löytyi sattumalta, kun vanhoja kaivelin, biisi jota ei ole kuullut minun lisäksi ikinä kukaan. Eli very rare.”

Mietimme että koska kukaan ei ole tuota biisiä ennen kuullut, voisimme tehdä sen kerralla kokonaan uusiksi ja tehdä siitä Kesy Ketun kuuloisen. Tehtiin siihen uudet soinnut (alkuperäisen yhden lisäksi pari uutta), uudet laulumelodiat, uusi sovitus ja uusi rytmitys. Oikeastaan vain sanat jäivät, eivätkä nekään ihan yksi yhteen."

-Tommi Rehn 13.12.2020

Sähkökitara ja sen äänitys: Rehn
Laulu, urku, basso, kellot, rummut ja akustiset kitarat äänityksineen ja miksauksineen: Westerlund

Masterointi: K. Lukkari

nappi

RANTALEIJONANKESYTTÄJÄT: Sandaalit

"Jo historian alkuhämäristä asti vanhempi on opettanut nuorempaa. Nuorempi on aina kuunnellut ja todennut, ettei ne tiedä yhtään mitään ja opettanut sen taas seuraavalle sukupolvelle ja sitä seuraavalle. Nyt emme tiedä yhtään mistään yhtään mitään."

-Tapio Inkinen 23.8.2018

Laulu, huuto, rytmikitara ja basso: Mikko Nissinen
Rummut, taustalaulu, huuto ja twang-kitara: Tapio Inkinen
Huuto ja murahtelu kertosäkeissä: Mikko "Lee Ving" Torvinen

Äänitys: Inkinen, Nissinen ja Torvinen
Miksaus: Nissinen ja Inkinen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

SJNP: Finnitorspo

"Ei oltu koskaan kuultukaan Mustelmasta, kun Mikko kysyi meitä mukaan. Mutta ei siinä paljoa hehkutella tarvinnut, että lähettiin kelkkaan, sen verran mahtavasta projektista on kyse.
Vaikkei sitä silloin kokonaan vielä tajunnut miten kultiksi voi minimalistinen bändi kasvaa, nyt kun on kuunnellu alkuperäsiä äänityksiä ymmärtää, ettei aina tarvi olla hienot soundit ja paljon soittimia, että saa jotain suurta ja vivahteikkuutta aikaan. Kunnia päästä tulkitsemaan tuotantoa.

Oltiin sen hetken käsittääkseni ainut nuorisobändi Sotkamossa ja nuorinta sakkia koko tribuuttiprojektissa. Päästiin ekaa kertaa studioon äänittämään ja näkemään miten prosessi hoituu. Korvaamatonta kokemusta siis. Todella hienoa että näin saa yhdistettyä vanhat tekijät ja nuoret sällit!

Torsposta tulee mieleen ajat ylä-asteella, jolloin kaikki oli epävarmoina silmätikkuina. Jos teit jotakin väärää johonkin suuntaan, niin heti leimattiin ties miksi. Tässä aggressiivisessa menobiisissä purkautuu tuota tuskaa niinkuin persikankokoisesta aamulla peiliin."

-Samuli Aihos, 18.8.2016

Laulu: Niki Merijuuri
Kitarat, basso ja laulu: Samuli Aihos
Rummut: Joonas Kinnunen

Kitaroiden, basson ja laulun äänitys: Mikko Nissinen
Rumpujen ja laulun äänitys, miksaus ja masterointi: K. Lukkari

nappi

SURQUE: Viimeinen saamelainen

"Kolmekymmentä vuotta jatkunut selittämätön kaipuu poroerotteluun ja kotaan nukkumaan.
Kävimme alkuperäiskansojen sortoa vastaan vinkuleluin, viskipullon koteloin, lastulevyvahvistetuin bassoin ja stylophonein."

-J. Hyvönen, 2.2.2017

Jäsenistö: Butch Pervert, Hämmästyttävä Mulk ja ystävät.

Masterointi: K. Lukkari

nappi

TUONELAN TALKOOT: Nahkasohvasarja

"Köyhät. Meijän perheppä kävi just äsken soffaostoksilla kaupungissa asti. Siellä työvoimaresursseja väärinkäyttävässä ja veronkiertoa harrastavassa, kotimaakunnan kalustekaupassa, totta kai. Halavalla lähti!"

-Me paremmat Korhoset 19.12.2017

Laulu ja kitara: Janne Korhonen
Kitara: Teemu Niskanen
Basso ja taustalaulu: Niina Korhonen
Rummut: Eemeli Immonen

Äänitys ja miksaus: Janne Korhonen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

TAAVETTI LUKKARISEN HIRTTOPUU: Laulu biljardipöydästä

"Minun korviini alkuperäinen kappale kuulosti kansanmusiikilta. Päätin lähestyä biisiä rakkauslauluna ja yritin saada siihen vähän jotain vanhaa, slaavilaista iskelmätunnelmaa.
Noh, tuollainen siitä tuli..."

-Aleksi Kari 28.5.2018

Laulu, soittimet, äänitys ja miksaus: Aleksi Kari

nappi

VUTUM: Puimakone (aka Aivokone)

"En keksi mitään. Viimeisen viiden vuoden aika 2500 kappaleen joukosta ei nyt vaan enää jaksa muistaa taaksepäin hetkestä silloin. Lopputuloksesta päätellen oli hauskaa."

-Tommi Lukkari 15.9.2017

Laulu ja kitara: Jani Hyvönen
Rummut ja urku: Tommi Lukkari
Basso: Jorma Kemppainen
Perkussiot: Nämä edelliset

Äänitys: Tommi Lukkari
Miksaus ja masterointi: K. Lukkari

nappi

JANNE KATAJAN HOMETALOHELVETTI: Merkurius

"En ollut ikinä kuullut yhtään Mustelman alkuperäisäänitettä, kun Mikko pyysi meitä mukaan tribuutille. Valepuvuissa-kulttuuriprojektiin olin kyllä törmännyt Facebookissa, josta olin päätynyt tribuutin nettisivulle hämmästelemään, että mikä tämä Mustelma oikein on. Samalla olin hieman huolissani, mahtaako musiikillisessa tietämyksessäni olla paha aukko. Meidän käsiimme päätynyt Merkurius vaikutti olevan Mustelman tuotannon pop-henkisimmästä päästä, ja meillä oli hauskaa tehdessämme siitä Janne Katajan hometalohelvetin näköisen ja kuuloisen version.

Versiointimme on yhdistelmä oikeastaan kolmesta Mustelman tekemästä versiosta: Intro on alkuperäisestä kasettidemoversiosta vuodelta 1989, muu biisi vuoden 1992 sliipatusta studioversiosta ja yksi lause introssa on otettu Hiukkarok '89 -liveversioista. Toki otimme aika suuren vapauden muokata biisin ideatason pohjalta kappaleesta omanlaisemme version. Venytimme draaman kaarta ja kasvatimme dynamiikkaa. Toivottavasti onnistuimme säilyttämään edes osasen siitä hulluuden ja nerouden kapeasta rajapinnasta, joka tekee Mustelmasta niin erityislaatuisen."

Juha-Pekka Vanhatalo, 7.3.2019

"Janne Katajan hometalohelvetti esittää: Mustelma oli aiemmin tuttu lähinnä nimenä ja kuuntelussa kavereiden kiljunkatkuisissa kotibileissä ysärillä. Tämän projektin myötä minäkin olen tarkemmin tutustunut yhtyeen absurdin nerokkaaseen ja oivaltavaan tuotantoon.

Aiemmin sadan valepuvun musiikillinen skaala levittää entisestään Mustelman rönsyilevää tuotantoa. Janne Katajan hometalohelvettinä halusimme lainamme kuulostavan kuin omasta sävelkynästä veistetyltä. Yhdistimme valepukuumme originaalin kappaleen eri versioiden, mielestämme parhaat puolet lisäten sekään omat mausteemme.

Suuri kiitos Mikolle kutsusta osallistua tähän upeaan kulttuuritekoon."

-Jarkko Veijalainen, 8.3.2019

Laulu ja kitara: Juha-Pekka Vanhatalo
Basso ja taustalaulu: Juho Typpö
Rummut: Jarkko Veijalainen

Äänitys ja miksaus: Mikko Nissinen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

TWIN-FLARE: P.Pallo

"Maideniä yritettiin ja Kotiteollisuutta saatiin. Se hyvin pitkälti kiteyttää koko tuon pesäpallo-ottelun mittaisen, puolitoistatuntisen vaivannäön."

-Matias Palm 22.12.2020

Laulu, kitara ja basso: Matias Palm
Rummut: Henri Pyy

Kielisoitinten ja laulun äänitys sekä editointi ja miksaus: Matias Palm
Rumpujen äänitys: Eero Kaukomies
Masterointi: Arto Klemetti

nappi

IMAGONRAKENTAJAT: Älä uhoa

"Kajaanin punk-skenessä kasarilla ja ysärin alussa kasvaneena Euthanasia oli kovimpia paikallisia räimebändejä. Diggailtiin kavereiden kans punkin ja thrashin sekameteliä, crossoveria. Dead Kennedys, M.O.D., S.O.D., D.R.I, Suicidal Tendencies ja Anthrax olivat tuolloin kovimpia bändejä itselleni, ja sitä ne ovat edelleenkin. Jo omina Kajaanin-aikoinani minulla oli myös etäinen käsitys Mustelman älyttömästä, vääntyneestä free punkista. Itselleni Mustelmasta mieleen tulee vahvasti HC Andersenin metakka ja lyyrinen piruilu. Tribuuttibiisien äänitystilanteessa koetimme räimiä jotain siedettävää taitojemme rajamailla, epämukavuusalueillamme. Kyseisestä biisistä tuli puolivahingossa ikään kuin zorbas-tanssin ja Celtic Frostmaisen jyystön välimuoto. Keksittiin siihen hatusta sovitukset, ja naurettiin kippurassa.

Älä Uhoa -teksti on terävää ivailua tietyille niittihevareille tai vaikka muille vouhkille. Sen sanoma pätee edelleen tänäpäivänäkin vahvasti. Siinä on Mustelmaa parhaimmillaan."

-Timo Rytkönen, 01.12.2016

Laulu ja rummut: Santeri Heikkinen
Basso: Timo Rytkönen
Akustinen kitara, midi-sitar, ohjelmointi: Mikidos Nisidupoulos

Äänitys ja miksaus: Mikko Nissinen
Miksaus, masterointi ja perkussiot: K. Lukkari

nappi

ILKKA RUSKOSAMMAL: Laulu hypystä, loikasta ja kasvusta

"En tiedä, mitä tämän musiikkikappaleen alkuperäisillä tekijöillä on ollut ajatuksena sitä tehdessään, mutta minulle se tuo mieleen kuvan urheilijanuorukaisesta ja tämän valmentajasta, joka suojattinsa suoristusta seuratessaan käy esityksen mukaisen yksinpuhelun tai ajatuskuvion ehkä hieman kiihkeässä tai jopa kiihottuneessa mielentilassa."

-Ilkka Ruskosammal 25.7.2018

Sovitus, äänitys, tuotanto, soitto sekä puhe: Ilkka Ruskosammal

Masterointi: K. Lukkari

nappi