valepuvuissa mustelma
disc 3

Maapallo pyörii, pyramidit sortuvat (The World Turns, The Pyramids Fall)

01 ANALIZER: In The Liemi
02 SYNTI OY: He Karjaht For The Auto
03 NIKO MANKINEN & MAKAABERI ORKESTERI: Viikatemies
04 ANSKI JA OMAT POJAT: Kuu
05 ORKESTERI: Hüla hei hei
06 ANALIZER: 448
07 AUTIOMAAILMA: Jumalat
08 ARD: Ei
09 SALUUNA: Ööö
10 PUTSCH ´79: Anteeksi (Breakbeat Edit)
11 KERO: Tähtisilmä
12 ICE ICE PEKKO: Harpyija (Remix)
13 OKSENNUS: Helppo Nakki Niilo
14 ES-OW: Lungtang (Muuan kohtaaminen)
15 AHMANKESYTTÄJÄT: Hiuskarvan varassa / Elossako?
16 LENE: Näin A.V. :n
17 YLISTYS & YSTÄVÄT: Purukalu
18 KOKKOVAARA COWBOYS: Untuvatakki
19 RENDEZ-VOUS: Taikuutta / Toinen laulu joulun taiasta
20 NIINISTÖ JA LISKOJENGI: Joulumörköjen laulu
21 PSKN VTT: Laulu joulun taiasta
22 MUTTA: Joulun suurenmoinen riemusaatto
23 MUTTA: Joulupotpuri
24 ELMA & MUSTELMA feat. ARI ESKOLA: Muodonmuutos
25 ILKKA RUSKOSAMMAL: Tulipesä

nappi

ANALIZER: In the Liemi

Kyseinen biisi ei alunperin välttämättä lukeutunut omiin suosikkeihini Mustelman muutoin oikein mainiolta vuoden 1990 "He unohtivat, että heillä oli sekä korvat että älyä" -kasetilta. Saimme kuitenkin liemen läikkymään rinnuksille tällä reippaalla ja riuskalla, vanhan liiton proto-thrash -kiskaisulla oikein komeasti.
Mielestäni biisi sai jätkien käsittelyssä ihan uutta tuulta alleen. Seurakunta oli harkitun sekalainen Sotsi-Vuokatti -kvintetti. Analyyttisina ja ankarina amis-englantihevin ystävinä Hapa ja Artsi vaativat ensitöikseen tribuuttibändimme nimeksi 'Analizer'. Siihen ei ollut vastaan sanomista.

Ja tottahan tuo on joka herran sekunti kyseisessä kupletissa: Analiittisen hurjaa surmanajoa kattilassa, kohti kiehuvaa happikatoa.
Mukanamme uivat monessa liemessä uitetut kärpäset: Antti sahaa biisin läpi Hekun tekemää iskuriffiä vastustamattomasti raivokkaalla, davemustainemaisella Metal Militia -tatsilla, A-P tulkitsee biisin lennokkaasti tajuttoman laajalla sovitustyöllä ja ääniskaalalla, jonka perustan Hapa ja Artsi pistävät potkimaan ja haisemaan juuri niin kuin vinksahtanut tunnelma vaati. Lopuksi haudutan pika-gourmet -aterian rouhealla crunchilla ja heitän sekaan pari hellakopteri-liidiä ja keitän vuokattilaisen perinnesopan valmiiksi.
Keitoksen ajankohtana lie ollut alkuvuosi 2014.

"Ööh... Anteeksi... Tarjoilija!
Keitossani on..."

-Mikko Nissinen, 24.2.2017

"Toinen biisi Analizerin talvisista äänityssessioista. Vanhan rässijengin iloinen jälleennäkeminen johti siihen, että heti alkulämmittelyiksi oli pakko soittaa Slayeria. Ei siis liene mikään ihme, että jotain tuosta hengestä tarttui myös tämän jo ennestään rivakan biisin sovitukseen. Jottei biisi menisi vallan mahottomaksi, sekaan lorautettiin myös aavistus rockia ja tällainen siitä sit lopulta tuli."

-Antti Heikkinen 25.2. 2017

Laulu ja taustalaulut: A-P Klemetti
Komppikitarat: Antti Heikkinen
Crunch- ja soolokitara: Mikko Nissinen
Basso, hoilaukset ja lällätykset: Harri Kokkonen
Rummut: Arto Tolonen

Laulujen äänitys: A-P Klemetti
Instrumenttien, hoilausten ja lällätysten äänitys sekä miksaus: Mikko Nissinen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

SYNTI OY: He Karjaht for the Auto

"Itse tykkään, että yksi parhaista Mustelman biiseistä! Ja saan siihen sovittaa kitarat - ja ulvonnat taustalle!
Onhan se nyt vähän tykimpi kuin alkuperäinen, mutta orkkis on orkkis ja hyviä hemmoja molemmat. Yhdessä olemisesta on seurauksena krapula ja kipeät vatsalihakset:)"

-Pekka Klemetti, 14.8.2016

Laulu: Heikki Hakala
Kitara ja taustahuudot: Pekka Klemetti
Kitarat: Seppo Kononen
Basso: Marko Juntunen
Rummut: Arto Tolonen
Soolokitara: Antti Heikkinen

Kitaroiden, basson ja laulujen äänitys: Tommi Lukkari
Rumpujen ja soolokitaran äänitys sekä miksaus: Mikko Nissinen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

NIKO MANKINEN & MAKAABERI ORKESTERI: Viikatemies

"Viikatemies kulkee tässä biisissä hyvinkin melankolisissa tunnelmissa. Yleensä kuolema nähdään jotenkin yksiulotteisen pahana, mutta näissä teksteissä sitä kohtaan tuntee jopa sympatiaa. Ystävätkin jo vaikertelevat hiljaa hautojensa pohjalla. Tekisi melkein mieli pyytää viikatemiestä istumaan vähän hautakiven laidalle rupattelemaan ja ottamaan ryypyt, kunhan saisi itse sitten jatkaa hoipertelevaa kotimatkaa aamuyön tunteina.

Alkuperäisessä kalisevat luut ja kuoleman kahleet, tässä sovituksessa kuolleiden sielut pyörteilevät usvan seassa kuunvalossa kylpevän hautuumaan nurmella ja viikatemies vie pimeyden mukanaan Dressmann-kävelyllä."

-Niko Mankinen 21.12.2017

"Ilolla olemme mukana tässä hienossa tribuuttiprojektissa. Mustelma ja muut hienot sotkamolaiset bändit 90-luvulla vaikuttivat suuresti meidänkin kiinnostukseen soittamisesta. Viikatemiehen loistavat sanoitukset sopivat myös tyylillisesti omaan tapaamme tehdä musiikkia."

-Tomi Korhonen & Henri Kähkönen 23.2.2018

Laulu: Niko Mankinen
MAKAABERI ORKESTERI:
Kitara, koskettimet ja rumpuohjelmointi: Tomi Korhonen
Basso: Henri Kähkönen

Instrumenttien äänitys, miksaus ja masterointi: Tomi Korhonen
Laulun äänitys: Mikko Nissinen

nappi

ANSKI & JA OMAT POJAT: Kuu

"Jokunen ilta heinäkuussa 2013 istuskeltiin silloisen Syke-klubin tiloissa Sotkamon kylillä. Selailin itselleni silloin tuntemattoman Mustelman sanoituksia, ja vastaan tuli 'Kuu'. Tämä kyseinen kappale kiinnitti heti huomioni, sillä se oli suoraan kuin omasta kynästä!

Muistaakseni kappale oli jo varattu joillekin, mutta se vaan oli pakko saada versioida, ja onneksi saatiin asiat järjestettyä niin, että sain tulkittavakseni tämän tekstin. Kaunis kappale, todella kaunis."

-Annastiina Klemetti 26.10.2017

Laulu: Annastiina Klemetti
Akustinen kitara: Samuli Aihos
Sähkökitara: Mika Rosslyn
Akustinen basso: Mikko Nissinen

Äänitys ja miksaus: K.Lukkari ja Mika Rosslyn
Masterointi: K. Lukkari

nappi

ORKESTERI: Hüla hei hei

"Oltiin keikkareissulla Helsingissä ja autossa oli C-kasetti soitin ja etittiin kasettia. Jorkki antoi Mustelman kasetin... Sitä kuunneltiin Sotkamo-Helsinki -väliä, kun ei radiokaan toiminut!
Tulimme yhteistuumin siihen tulokseen, että Hula Hei Hei vei meidän sydämet!
Mietittiin, että tästä tehdään versio mötikkä-tyyliin keikoille, mutta synkkä rumpalimme poismeno lopetti kiertelyn.
No, sain kuitenkin mahdollisuuden valepuvuissa.

-Antti Halonen, 30.6.2016

Laulu ja säröbasso: Antti Halonen
Basso: Tomi Kähkönen
Rummut: Tommi Lukkari
Kitarasoolo: Aki Heikkinen

Äänitys, miksaus ja masterointi: K. Lukkari

nappi

ANALIZER: 448

"Mustelma bändinä on ollut nimenä tuttu jo ensimmäisistä omista soittokokeiluista alkaen. Bändin yllä pyöri pitkään mystisyyden aura, sillä biisejä ei löytynyt mistään kuunneltavaksi ja ainoat johtolangat olivat pari biisin nimeä ja ehkä jokunen lause, jotka saattoivat olla jostain Mustelman biisistä. Sitten kun C-kasetteja alkoi löytyä, niin bändissä olikin jo kitarat mukana ja alkupään tuotanto jäi vähemmälle huomiolle aina viime vuosiin saakka.

Tähän Valepuvuissa-projektiin osallistuminen oli mielenkiintoinen matka ajassa taaksepäin ja kaikin puolin suuri ilo. Monien biisien joukosta valikoituivat loppujen lopuksi ja jollain tapaa ne pari, jotka lopulta äänitettiin. Ideana oli mennä paikan päälle, soitella ja sitten toivon mukaan vielä jopa äänitellä biisit ilman kummempia ennakkosuunnitelmia, fast and loose -henkisesti. 448 oli illan viimeinen äänitys, joten sen kääntyminen humpaksi ei tainnut lopulta olla kovin suuri yllätys... "

-Harri Kokkonen, 14.9.2016

Basso, ääni, midiharmonikka: Harri Kokkonen
Kitara: Antti Heikkinen
Kitara, ääni II ja koskettimet: Mikko Nissinen
Rummut: Arto Tolonen
Taustalaulu: Timo Rytkönen

Äänitys ja miksaus: Mikko Nissinen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

AUTIOMAAILMA: Jumalat

"Nuoruudessa 90-luvulla, kajaanilaisesta näkövinkkelistä katsottuna heräsi etäinen aavistus, että kaikki ei ole Sotkamon suunnalla sitä miltä näyttää.
Pesishuuma ja Vuokatin sporttikuviot antoivat ymmärtää, että tervehenkisyys vallitsee ja turismi ja maakunta voi hyvin, mutta kaikkien kaupunkisissien ulosanti ei tuntunut tätä allekirjoittavan.

Vähänkin tutkailemalla nousi mieleen Sotkamon sumuinen alakulttuuri joka mielikuvituksessa kasvoi jonkinlaiseksi maanalaiseksi vastarintaliikkeeksi. Nimesin heidät tuolloin mielessäni: "Sotkamon hämyt". Tämän kuvitteellisen kultin olennaisena osana oli Mustelma, joka bändinä oli myös konkreettinen todiste siitä, että vastarinta elää.

Tähän ajatukseen pohjautuu Autiomaailman tribuutti Mustelmalle jonka biisin "Jumalat" äänitimme polkuharmonin vetämänä, kattilaa ja paistinpannua lyömäsoittimena käyttäen, kunnioittaen Mustelman pelkistettyä riivintää."

-Vesa Moilanen, 15.9.2016

Urkuharmoni: Saana Kumpula
Laulu, basso, lyömäsoittiminaan kaksi kattilaa ja paistinpannu: Vesa Moilanen

Äänitys ja miksaus: Vesa ja Saana
Masterointi: K. Lukkari

nappi

ARD: Ei

"When we started to know and listen to Mustelma, we got astonished with the gritty, rough experimentalism. But at the same time we just felt we could not stop listening to it anymore. And the more we discovered about it, the more we wanted to search.

Recording Mustelma songs was an honor, as much as a pleasure. We decided to pick two songs and twist them a little bit to turn them into an ARD type of sound. We recorded live at the Studio Dgarage (thanks for helping us with this) and tried very hard to make the lyrics understendable. we might even have created a new finnish dialect. We had a lot of fun. Hope you guys enjoy the songs!

Kiitos!"

Virgilio Athaide, 2.1.2017

Laulu ja basso: Gilmar Batista
Kitara ja taustalaulu: Virgilio Athaide
Rummut: Jean Filip

Äänitys: Estevam Teixeira
Miksaus: Mikko Nissinen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

SALUUNA: Ööö

"Ööö -kappaleen tribuutti osoittautui alussa hankalaksi. Mitään ylimääräistä ei originaali kaivannut, mutta ei suoraa coveriakaan.
Aikani kun originaalia veivasi läpi, niin alkoi selkeät Saluunan linjat löytyä. Bluesin kautta riemuvoittoon!"

-Jani Härkönen, 17.2.2017

Basso, rumpuohjelmointi ja laulu: Saluuna

Äänitys ja miksaus: Jani Härkönen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

PUTSCH ´79: Anteeksi (Breakbeat Edit)

"Vapaasti kulkevat bassolinjat ja nopeasti vaihtuvat kompit tekevät tästä, ehkä vähemmän tunnetusta, Mustelman biisistä rentouttavan ja samalla hektisen elämyksen.

Mustelmassa on aina yhdistynyt hauskalla tavalla agressiivinen soitanta ja psykedeelisetkin sanoitukset. Tunnelma on siis usein hieman kahtiajakoinen. Nimikin sopii tähän erikoiseen punk/psyke/huumori/proge -biisiin.

Anteeksi, seuraavaksi soitamme painostavan hilpeää musiikkia."

-Pauli Jylhänkangas, 28.7.2016

Musiikki: Pauli Jylhänkangas / Putsch 79

nappi

KERO: Tähtisilmä

"Mustelman Tähtisilmä on aivan sairaan groovaava. Punkkijamibiisi vailla vertaansa!
Me haluttiin pitää Tähtisilmä käsissämme myös groovaavana, mut täysin eri tavalla. Alkuperäinen pyrki tähtiin, ja selvisi heittämällä sinne. Me pyrittiin sinne kans.
Selvittiinkö me sinne?"

-Tuomas Karlsson 14.3.2018

Rummut ja flyygeli: Tuomas Karlsson
Laulu ja kitara: Aleksi Voutilainen
Basso: Valtteri Pääkkönen

Äänitys: Kero
Miksaus: Tuomas Karlsson
Masterointi: K. Lukkari

nappi

ICE ICE PEKKO: Harpyija (Remix)

"Biitti on tehty MPC:llä ja luuppipedaallilla. Vokaalit on lisätty tietokoneella."

-Pekko Rinkinen 12.11.2018

Ohjelmointi, biitit ja luupit: Ice Ice Pekko

nappi

OKSENNUS: Helppo Nakki Niilo

"Ensimmäiset muistikuvani Niilosta ovat varmaan, kun korvaani ärjyttiin biisin loppukaneettia Tenetin ruokajonossa. Tekstiin oli tuolloin ja on edelleenkin helppo samaistua. Se myös valaa uskoa; periksi ei anneta, edes äärimmäisen ja lopullisen syrjäytymisen keskellä. Suuri kunnia siis päästä sörkkimään yhtä aikansa sotkamolaista korvamatoa.

Ihanien miesten tulkinnasta kehkeytyi luvalla sanoen polveileva. Ensimmäisen kännisen rummutussession jälkeen lopulta päätimme yrittää soittaa kaikki yhdessä samaa kappaletta, koettaen säilyttää alkuperäisestä kaiken olennaisen. Ja tässä se on, iholla ja kosketuksessa: Sabbath ja Skah, Morricone ottaa pataan Kakkoselta vai ottaako Pata Kakkoseen? Ja kuka meni saunaan? Ei ihan Helppo Nakki!"

-Antti Schroderus 31.11. 2017

Laulu, kitara ja vislaus: Antti Schroderus
Kitara: Harri Mönttinen
Basso ja vislaus: Tomi Kähkönen
Rummut ja vislaus: Mika Kähkönen

Äänitys: Mikko Nissinen ja Harri Mönttinen
Miksaus: Mika Kähkönen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

ES-OW: Lungtang (Muuan kohtaaminen)

"Syksyllä 2018 halusin osallistua Valepuvuissa-projektiin rakkaudesta musiikkiin ja uusien musiikillisten ideoiden kokeilemiseen. Mustelman lyhyen 'Muuan Kohtaaminen' -monologikappaleen lyriikan lämminhenkinen merkitys osoittautui itselleni erittäin merkitykselliseksi.

Kotimaassani Senegalissa ja sen naapurimaissa puhuttavalla kotikielelläni, Mandinkalla laulamassani versioinnissamme 'Lungtang' (suom. 'Rauhanomainen vieras') halusin välittää ajatuksia. Halusin laulaa vieraanvaraisuudesta, avomielisyydestä, rauhanomaisesta yhteiselosta, harmoniasta ja yli kansallisuus- ja heimorajojen. Kyseiset teemat ovat itselleni ja kotimaani kulttuurille todella tärkeitä asioita, ja joita pyrin myös välittämään oman musiikkini kautta.

On kerrassaan hienoa, että jostakin musiikkialbumista tulee niinkin valtaisa kuin yli 100 kappaletta sisältävä. Työskentely Mikon, Kimmon ja Tuomaksen kanssa oli miellyttävää ja palkitsevaa. Miellyttävien, yhteisten äänityskokemustemme jälkeen on todella hienoa olla osana tätä kokonaisuutta.”

Es-Ow Diato, 16.1.2019

Laulu: Es-Ow
Taustalaulu: Rosa Jules
Akustinen kitara, basso, djembe, cabasa: Potio Ndiaye

Äänitys & miksaus: T. Kolehmainen
Äänitys & masterointi: K. Lukkari

nappi

AHMANKESYTTÄJÄT: Hiuskarvan varassa / Elossako?

"Lokakuussa 2016 Hervannan Varjobaarissa, Tampereella saimme kunnian soittaa Mustelman lämmittelijöinä bändillämme Seven. Silloin en ollut tietoinen kyseisestä orkesterista juurikaan, muuta kuin muutamia biisejä interwebistä kuulleena ennen keikkaa, mutta olin erittäin vaikuttunut siitä voimasta minkä he tällä harvinaislaatuisella keikallaan saivat loihdittua. Verraten nykypäivään he ovat tietysti alkutaipaleeltaan kovasti kehittyneet muusikkoina ja teknisessä osaamisessaan, mutta silti säilyttäneet sen vimman yhteissoitossa mitä vanhoista nähdyistä ja kuulluista taltioinneista voi todistaa. Se on ihailtavaa. Ja se asenne, että tehdään taidetta itselle, eikä viihdettä muille... Keikan jälkeisinä kuukausina eräs hahmo Valepuvuissa otti Jussiin yhteyttä, että kiinnostaisiko osallistua Mustelma -tribuutille. Kelkkaan hypättiin heti!

Ensimmäinen biisi joka saatiin työn alle oli äänikollaasi 'Hiuskarvan Varassa'. Minusta tuntui, että kappale oli tullut Mustelmalta heidän kokeillessaan jotain mikseriä tai äänityspurkkia, ja sen efektien innostamana kappale oli tullut nauhalle. Mekin siis lähdimme kokeelliselle tielle. Kokeilin ensi kertaa tehdä äänitys-softalla samplea ja käyttää autotunea. - Herra varjele - lauluun. Lähestyimme kappaletta megafonin, kitaran, mikrofonin, space echo-pedaalin ja mariskoolin äänisamplen kanssa. Lisäksi vielä, ennen kaikkea, tulitikkurasian kanssa, jonka saundin mielestäni alkuperäisessä kuulin. Päästyämme loppuun originaalin kappaleen kanssa, Jussi pisti bluesiksi kitaralla, ja minä poika laulelin muistellen tapausta Kärsämäellä, mutta kyseinen tuotos ei päätynyt lopulta käyttöön.

Toisen biisin, 'Elossako?' kuulin päässäni miltei trashmetallina, jonka teimme sitten enemmän rocktuotantona. Rummut ja basso samalla kertaa purkkiin. Kitarat ja laulu päälle jälkikäteen. Meillä oli semmonen ajatus, että tosta vaan, vaik' ei osattukaan, ja virheet kuuluu asiaan. Sitten vaan nopeasti valmiiksi, niin että idea pysyy tuoreena. Sittemmin biisien miksausten jälkeen tuli eräältä taholta kuningasidea laittaa Hiuskarvan varassa Elossako-kappaleen introksi ja hienostihan se siihen sopiikin! Nyt Sikaniskaa kärvennetään!"

-Tappa Inkinen 27.9.2017

"En aina tee coverbiisejä, mutta kun teen, se on säveltaidetta".

-Jussi Palovaara 27.9.2017

Basso ja kitara: Jussi Palovaara
Rummut, laulu, äänitys ja miksaus: Tapio Inkinen

Masterointi: K. Lukkari

nappi

LENE: Näin A.V.:n

"Lapin Helvetin keikalla Helsingin Tavastialla alkuvuodesta 2017 Mikko kysyi Lapin Helvetin jätkiä mukaan Valepukuihin. Rattuksen Marjamäen Tompan piti alun perin soittaa näille meidän miehistön tekemille tribuuttibiiseille bassot, mutta äänityslaiteongelmien takia hän usutti Mikkoa kysymään minua tilalleen, ja niin päädyin mukaan.
Kyselin rouvalta, että mikäs orkka se tämä on. Hän kun on Sotkamon perukoilla pyörinyt nuorena. Hän totta kai tiesi Mustelman entuudestaan. Teimme jo aiemmin Ilarin kanssa versiot tribuutille kappaleista Matin saappaat osa 2. ja Mustelma osa 2. Sitten mietimme, josko tekisimme myös yhden biisin lisää. Meille tarjottiin "Näin A.V.:n". No niin teimme tai kun muita soittajia ei kuulunut, niin tein itse, eli soitin kaikki soittimet ja huusinkin vielä kaupantekijäisiksi. Kun kuulin 'Näin A.V.:n' eka kerran, minulla tuli heti visio "kevyehköstä" Black Metal versiosta, alkuperäinenhän on silkkaa Bläkkistä.

Näin A.V. Syntyi:
4.2.2018 soitin ja äänitin rummut treeniksellä (, kun olivat valmiiksi mikitettyinä Kürøishin jäljiltä).
12.2.2018 basson äänitys kotona.
15.3.2018 kuukauden verran muita kiireitä ja muita soittajia ei näkyny kuukauteen, joten jatkoin itse. Tässä välissä olin muuten tsekkaillut netistä Mustelman live-esityksiä (mm. Hiukkarok live ´89) ja minusta Black Metal sopii juurikin niihin 90-luvun naamoihin ja kuteisiin.
15.03.2018 kotona kerrostalon olkkarissa laulut ja kitara.
15.03.2018 samassa olkkarissa miksaus ja masterointi.

Tutustuminen Mustelmaan oli kannattava retki, ja kaikenlaiset projektit jotenki vetää puoleensa. Milloinkas näitä mustelmia päästäänkään soittamaan livenä?

D.I.Y. ja Kainuu maailmankartalle."

-Markku "Lene" Leinonen 15.03.2018

Huuto ja kummittelu, basso, rummut ja kitarat: Lene

Miksaus ja masterointi: Lene

nappi

YLISTYS & YSTÄVÄT: Purukalu

"Mustelma on aina ollut bändi joka saa allekirjoittaneen niin sanotusti hyvälle tuulelle. Etenkin nämä alkuaikojen biisit ovat olleet aina niitä perkeleen kovia. Esimerkiksi juuri tämä työn alle otettu Purukaluhan on teoksena ihan klassikkokamaa. Tässä vedossa haluttiinkin pysyä suunnilleen alkuperäisessä ideassa ainakin biisin rakenteen suhteen. Version purkittaneeseen kokoonpanoon on kokoontunut jopa Mustelmassakin ansioituneita soittoniekkoja. On muuten mahtavata, etten sanoisi."

Jarmo "Moto" Saarivaara 2.6. 2018

"Mustelma - sotkamolaisen väistötilarockin reaktori ja keitoksen tärkein ainesosa. Oli kunnia päästä tributoimaan."

-Olli Lipponen 4.6. 2018

Rytmikitara: Olli Lipponen
Soolokitara: Antti Lipponen
Basso: Moto
Rummut: Tommi Lukkari
Laulu: Mikko Nissinen

Äänitys: T. Lukkari
Miksaus ja laulun äänitys: M. Nissinen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

KOKKOVAARA COWBOYS: Untuvatakki

"Untuvatakki, kuten muukin Mustelman tuotanto oli lähtökohtaisesti täysin tuntematon itselle ennen kuin ryhdyimme työstämään siitä cover-versiota. Tammi-helmikuussa suoritettujen äänitysten aikaisten säätilojen osuvan kuvauksen lisäksi kappaleen melodia kuulosti heti tutulta. Kertosäkeen koukkuahan oli kuullut tietämättään Sotkamon Jymyn kannustusjoukkojen laulamana. Laulut sanat oli muutettu vuoden 2009 pesäpallomestaruushumussa muotoon: 'Onneksi on Sotkamon Jymy, Jymy voitti mesta-ruuden!'. Sen jälkeen laulua on kuultu samassa yhteydessä useampanakin syksynä.

Tätä herkästi korvamadoksi muodostunutta säveltä jouduimme aikatauluongelmista johtuen työstämään Rikun ja Markuksen kanssa aika hajanaisesti. Kunkin jäsenen osuudet äänitettiin käytännössä erikseen. Riku vastasi jälleen soinnutuksesta, ja sovituksessa pyrittiin kepeän säkeistön ja voimakkaan kertosäkeen avulla saavuttamaan kevät talvinen tunnelma luomalla ikään kuin kirpeän pakkaskelin valon ja varjon vaihtelua."

-Janne Hyvönen 12.2.2018

Laulu ja akustinen kitara: Riku Tolonen
Sähkörummut: Markus Tuikka
Basso, tamburiini, taustalaulu ja vihellys: Janne Hyvönen

Äänitys ja miksaus: Janne Hyvönen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

RENDEZ-VOUS: Taikuutta / Toinen laulu joulun taiasta - Medley

"Mustelma oli pysynyt tuntemattomana niin allekirjoittaneelle kuin muillekkin orkesterimme soittajille. Kainuulaislähtöisenä kaverina ihmettelin moisen äkkiväärää ilmaisua toteuttaneen pumpun olemassaoloa jo ysärinä. Tuntuu kummalliselta, että niihin aikoihin on Kainuusta kajahtanut tälläistä.

Arvostan kyllä tätä erikoista tribuuttiprojektia, koska kyseessä on hyvinkin persoonallinen bändi, ja biisit eivät ole mitään itsestäänselvyyksiä. Tämä versioimamme laulu jouluntaiasta herätti kyllä hilpeyttä ja päätimme vääntää tähän hieman shamaanimeininkiä. En jotenkin päässyt irti alkuperäisestä tulkinnasta, joten yhtä oudolla fiiliksellä mentiin."

-Juffi Re Bone 18.12.2018

Juffi: laulu
Simppa: basso
Juhani: kitara
Guutti: kitara
Wipe: rummut, joita ei nyt soitettu

Äänitys: Guutti
Miksaus: Mikko Nissinen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

NIINISTÖ JA LISKOJENGI: Joulumörköjen laulu

"Jaahas, yhtyeemme toinen tulkinta yhdestä Mustelman ikivihreästä rallista. Mieleeni on jäänyt tästä kappaleesta useita hienoja muistoja, kuten bändin vanhan keikkapakun perällä kappaleen opettelu korvakuulolla ja, kuten kappaleen alussa kuultava "me ollaan joulumörköjä" - huudahdus, joka saavutettiin muutaman kymmenen humalaisen jämsäläisen rautamiehen avustuksella juhannuksena.

Näinhän se menee. Punkissa tärkeintä on hauskanpito ja toivon, että se välittyy meidän tulkinnasta. Kauan eläköön Mustelma."

-Herra Niinistö 31.8.2018

"Kävelin metsässä ja kuuntelin paskaisten kuulokkeiden läpi Mustelman 'Joulumörköä' ja pystyin sieluni silmillä näkemään karvaiset suuret mörököllit tanssimassa lumisateessa suhisevan nuotion äärellä. Koin suuren halun tehdä tämä näky äänimuotoon, joten kevyen sopivasti sovitin kappaleen ja tällainen siitä tuli. Nauttikaa tai kärsikää."

-Juibe Hänninen 10.9.2018

Laulu ja rytmikitara: Joonas Kurki
Soolokitara: Juuso Hänninen
Basso ja taustahuuto: Juha Nummela
Rummut ja perkussiot: Valtteri Honko

Äänitys ja miksaus: Mikko Nissinen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

PSKN VTT: Laulu joulun taiasta

"Mahdollisuus päästä versioimaan Mustelmaa tämän tribuuttialbumille yhdisti kolmen veljeksen eri aikakaudet. Mustelman Kimmo oli isoveljeni Jannen luokkakaveri Tenetin yläasteella. Tribuutin puuhamies Nissis-Mikko oli puolestaan luokkakavereita toisen veljeni, nimikaimansa kanssa. Samalla luokalla, niin ikään Tenetin yläasteella, oli myös myöhempien aikojen Mustelma-basisti Jorma. Allekirjoittanut, veljessarjamme kuopus “pääsi” näin ollen kokemaan kaiken tämän seuraten sivusta veljiensä kasvavan sotkamolaisrokin ja Mustelman kuvaamassa ja muovaamassa yhteisössä. Oma kosketukseni Mustelmaan oli etäinen vähän vastaavaan tapaan kuin Kiasmaankin. Molemmat sotkamolaisyhtyeet olivat jotain mitä isot pojat kuuntelivat, ja joiden täten täytyi olla kovia - vaikkei se ehkä kolissut vielä siinä hetkessä itselleni.

PSKN VTT - on tamperelainen punkbändi vailla soittotaitoa. Puhdas, raaka ja alkukantainen. Halu sanoittaa ja kertoa elettyä elämää kevyesti sarkastinen ja itseironinen pilke silmäkulmassa on ajava voima tämän punktööttäys-duon itseilmaisussa. Mustelman Laulu Joulun Taiasta on esimerkki yhtyeen kyvykkyydestään myös herkkään tulkintaan. Kappale esittelee yhtyeen muusikon taitojen spektrin toista äärilaitaa. Siinä missä Mustelma toi kappaleeseen herkkyyttä ja kaunista tulkintaa, otti PSKN VTT käteensä käänteis-insinöörimäisen lähestymistapansa ja tunki biisin punk-suodattimiensa lävitse. Näin toimiessamme muodostimme version, joka toivottavasti osoittaa kunnioitustaan Mustelman alkupään taipaleen voimakkaalle, rehelliselle tulkinnalle."

-Matias Mäkinen, 9.10.2019

Huuto- ja kitarasaaste: Matias Mäkinen
Huuto- ja rumpusaaste: Saku Pihlajaniemi

Äänitys ja miksaus: Juho Poutiainen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

MUTTA: Joulun suurenmoinen riemusaatto

”Hei v\££@, Mää ihan unohdin tän! Ny tällai sopivasti hirvees kännis sit muistin ja yllyin vielä räppäriksikin vaihtoehtoiseen jouluversioon tästä biisistä. Toinen tuli siis räpätyksellä ja toinen ilman. Masterissa on limitterikompura, mutta muuta en tehny sillä puolella. Lähtökohta oli kuitenki aika punkkii, niin en halunnut tosta ihan sellasta radiobiisiäkään miksailla. Omasta mielestä näihin just sopii vetää vähä silleesti kieli poskella, kunhan saa tunnetta peliin.”

-Eeli Toppari 7.12.2018

Ohjelmointi, säksätykset biitit, samplaus: Eeli Toppari
Uuden ajan tunnelma, ohjelmointi, säksätykset, biitit ja samplaus: Enver Mäkelä

nappi

MUTTA: Joulupotpuri

"Niin, siis meidänkö pitäisi tehdä joulutervehdys?
Potpuri on mulle jo täysin tuntematon termi.
Joulutervehdys onnis tuu kyllä varmasti jokaatapauksessa.
- Oon kyl näköjää iha vitusti liikaa kännis kirjotteleen yhtään mitään."

-Eeli Toppari 14.11.2018

"Päätettiin sitten tehdä tähän vähän tonttukilinöitä..."

-Enver Mäkelä 5.10.2018

Syntetisaattorit, urut, biitit, ohjelmointi, säksätykset, miksaus ja masterointi: Enver Mäkelä ja Eeli Toppari

nappi

ELMA & MUSTELMA feat. ARI ESKOLA: Muodonmuutos

"Muodonmuutos on aikamme jouluklassikko. Se pureutuu syvälle sydäntalven ja tonttuaatteen ytimeen, sinne mistä Tonttujen jouluyö ja Tonttupartio antavat vain hienovaraisia viitteitä. Biisin maaginen tunnelma askarrutti mieltäni jo varhaispuberteetikkona kuunnellessani sen originaaliversiota c-kasetilta Vuokatin hämyisessä illassa.. Tontut kuupat päässään seerumeineen ja niin edelleen.

Uusintaversiossa mielenkiintoista oli se, että en edes muistanut sellaista tehdyksi, kun Kimmo pyysi tätä esittelytekstiä. Joulun taikaako?
Kuunneltuani tekeleemme, olisin voinut vannoa, että Robby Krieger on vieraillut sessiossamme soolokitaristina.

Hyvää joulua kaikille!"

-Antti Lipponen, 20.12.2016

ELMA:
Annastiina Klemetti & Meri Triipponen

MUSTELMA:
Kitarat: Antti Lipponen & Harri Mönttinen
Basso: Jorma Kemppainen
Rummut: Kimmo Lukkari

Kitarasoolo: Ari Eskola

Äänitys, miksaus ja masterointi: K. Lukkari

nappi

ILKKA RUSKOSAMMAL: Tulipesä

"Mustelma haastaa kappaleineen minut tekemään musiikkia tavalla jolla en ole sitä koskaan aiemmin tehnyt. Se pakottaa uudistumaan. Tämän esityksen luota löysin olennon hämmentyneenä kylmässä yksinäisyydessä, kaipaamassa lämmönlähdettä."

-Ilkka Ruskosammal 13.9.2018

Sävellys, soitto, äänitys ja miksaus: Ilkka Ruskosammal
Soittimet: kasettinauhuri, kosketinsoitin, ihminen, äänenmuokkauslaitteita

Masterointi: K. Lukkari

nappi