valepuvuissa mustelma
disc 1

Liian moni koira ulisee, uikuttaa ja tulee neuroottiseksi (Too many dogs yelp, whine and become neurotic)

01 KIASMA: Kolmessa ajassa
02 JARKKO MARTIKAINEN: Hula hei hei
03 PILGRIM SPEAKEASY: Too Tired to Live
04 IKUINEN VAIVA: Koirat
05 ELMA & KORERENGIT: Karhu & kana
06 HOT KOMMUNIST: Nõid (Velho)
07 RED MOUNTAIN ALL STARS: Uutinen
08 TOMPATUT: En tee mitään
09 KERO: Kaktusmaa
10 BANGKOK IMPACT: Porsas
11 MATERO: Venäjän tuuli
12 DR. ABRAHAM FOREST: Matin saappaat, osa I
13 ARD: Salmonella
14 ANTTI ANNUNEN: Jesuiitta Arto
15 SMITHERS: Sesmomobiili
16 JUHA-MATTI HALONEN & ORKESTERI: Epilogi
17 KOSTO JA PALUU: Satu kulmakarvasta
18 SALUUNA: Lasse
19 NIINISTÖ JA LISKOJENGI: Eskimo
20 ZAHIR: Anteeksi
21 JONI VAAN: Kalle A. Kiiski
22 TRITONUS VÄHÄSARJA: Jessen Majorette
23 VILLU TAMME: Satu Tohtori Smithistä
24 AUTIOMAAILMA: Palsamointi
25 ILKKA RUSKOSAMMAL: Mäkihyppääjä

nappi

KIASMA: Kolmessa ajassa

"Vuokatin Sointupesä oli harvinaislaatuinen täysin bänditoiminnalle omistettu talo, jossa oli useampi soittohuone ja viihtyisät yhteistilat. Vuosien varrella bändit ja soittajat vaihtuivat, mutta Mustelma oli ja pysyi.
Kolmessa Ajassa -kipaleen kertosäeriffi oli yksi niistä soittohuoneesta kantautuneista melodioista jotka tarttuivat väkisinkin päähän talon olohuoneessa Kauniita ja Rohkeita katsellessa.
Versiomme noudatteli pohjia äänittäessä vielä pitkälti alkuperäistä, mutta taipui viimeistään kitaroidessa erittäin Kiasmaksi."

-Petri, 29.5.2016

Kitara & laulu: Petri Lampela
Kitara: Mikko Ritvanen
Basso: Tomi Kähkönen
Rummut: Osku Pautola

Kitararoiden ja laulun äänitys, efektit & miksaus: Petri Lampela
Rumpujen ja basson äänitys & masterointi: K. Lukkari

nappi

JARKKO MARTIKAINEN: Hula hei hei

"Mustelma oli vain etäisesti tuttu yhtyeen nimi Kainuun sydämestä, mutta versiointipyynnön saapuessa perehdyin myös musiikkiinsa. Kokeilin ensin jotain aivan muuta yksilöä, päätyen kuitenkin lopulta tähän kappaleeseen. Lähinnä sen yleistunnelman vuoksi."

Jarkko Martikainen, 25.12.2018

Perkussiot, basso, kitarat, koskettimet, kello, huomiotorvi, laulu, taustalaulut, äänitys ja miksaus: Jarkko Martikainen

nappi

PILGRIM SPEAKEASY: Too Tired to Live

"It was really nice to be involved in the Mustelma tribute project not just because i know the guys but because the music is always very quirky and interesting and that's always good to hear in this age of Replicated Profit-Art .

Even when i set out to explicitly follow a certain creative direction it never pans out anything like i planned and Too Tired To Live was another example of that. In fact both songs we did for the tribute ended up being pretty much unrecognisable to the originals which is actually what i like about some cover songs, but with Too Tired To Live we thought it would be a good idea to make the intro a little bit more similar to the original to tie it in a bit.

It starts of a bit quirky with a tip of the hat to the original, then goes into a straight ahead groove with pop rock choruses, a little bit of a guitar freak out and a kind of electro guitar rock ending.

The meaning of the song resonates with me strongly.. particularly after a long dark Finnish winter. In English the analogue saying is 'Tired Of Life' when someone no longer has interest or energy and literally can't be bothered to live.. although it is usually said ironically when someone does something accidentally dangerous - but 'Too Tired To Live' seemed somehow to convey the meaning better in a more serious way !

The video was put together with some rehearsal footage from The Speakeasy.

Mustelma's music is best summed up by what Kimmo said once that it was "like a picture of a car.. but not actually the car itself" - classic, get your head around that one (-;"

-Roger, 7.6.2016

Kaikki instrumentit ja laulu, äänitys ja miksaus: Pilgrim Speakeasy

Masterointi: K. Lukkari

nappi

IKUINEN VAIVA: Koirat

Vajaa 60 vuotta sitten Huovisen Veikko kirjoitti osuvasti vapaina Sotkamon raitilla jolkottavista ja itseään toteuttavista Kylän koirista. Kenties tuossa mikroyhteiskunnassa ympäri nurkkia kuseskelleet sesset myös sivusivat luonteenpiirteiltään huomattavan paljon Vuokatinvaaran kuvetta asuttanutta, silmäätekevää väkeä. Mestari Huovinen tiesi kertoa kirjassaan, että koiravuosi päättyy aina näin keväällä, jolloin talven juoksut on juostu ja on tullut aika luoda uusi talviturkki.

Lemmikkinä terve koira on älykäs, perusluonteeltaan optimistinen, suoran palautteen annon keinoin kommunikoiva, vilpitön ystävä. Pelokkaana, ärsytettynä ja kaltoin kohdeltuna se osaa olla ehdottomasti vittumaisimpia tai sulkeutuneimpia otuksia mitä maa päällään kantaa. Monesti koirat ovat myös selvästi älykkäämpiä kuin ne kaksi tai kolmijalkaiset, jotka kuvittelevat omistavansa ja hallitsevansa oman lemmikkinsä ynnä muuta turhaa ympärillään.

Neljäkymmentä vuotta sitten edellä luonnehditut ihmisen ja "parhaan ystävänsä" luonteenpiirteet valtasuhteineen anonyymi yleisönosastokirjoittaja kiteytti Sotkamo Lehden sivuilla varsin ajattomasti. -Niin ytimekkäästi, että eräs paikallinen nuorisobändi 1980-luvun lopulla inspiroitui kyhäämään aiheesta lyhyen ja ytimekkään kappaleen.

Omaa versiota sovittaessamme tästä Mustelman yhdestä tunnetuimmasta kappaleesta halusimme pureutua sen moniselitteiseen ytimeen. Toki mielemme teki noutaa meihin kiintyneelle ihmiselle luuta. Halusimme nuuskia tuon tärkeältä vaikuttavan henkilön mielenkiintoisimpia aukkoja vaalea kuola suupielistämme roikkuen. Ennen kaikkea, halusimme kuitenkin totella ja miellyttää tuota mielikuvituksemme luomaa harhakuvaa kiltisti häntää heiluttaen, koiranpennun katse silmissämme. Lopuksi päädyimme kuitenkin iskemään visvaiset hampaamme kiinni tuon meihin täysin varauksettomasti suhtautuvan hippaheikkin kiinteään pakaraan. Rotumme kohdalla vesikauhu on raju tauti ja luonnevika vielä rajumpi. Silmitön aggressio näiden molempien vaikutuksen alaisena on täysin oikeutettu, jopa suositeltava kommunikointikeino.

- Kun ensi kerralla tulet vastaan samalla puolella tietä, annamme sinulle tassua ja nuolemme naamasi."

-Mikko Nissinen 26.4. 2018

Räksytys ja kitara: Mikko Nissinen
Murina, haukku ja basso: Kimmo Kumpulainen
Rummut: Arto Tolonen

Äänitys ja miksaus: Mikko Nissinen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

ELMA & KORERENGIT: Karhu & kana

"Tarvitaan vain yksi sointu ja kaksi riviä sanoja tautologisella riimityksellä. Taloudellisuus ennen kaikkea.

Tämä oli aivan ensimmäisiä yhtyeen kappaleita ja uudelleen esitys noudattaa alkuperäistä kaavaa vapaan orjallisesti. Vappuun sopivana nyanssina soi työn- ja kevään juhlan kunniaksi kitaroiden ohella trumpetti, pilvien tehdessä juuri sopivasti tilaa iltapäivän auringolle.

Iloista vappua!"

-K. Lukkari, 30.4.2017

ELMA:
Annastiina Klemetti ja Meri Triipponen

KORERENGIT:
Kitarat: Mikko Nissinen
Basso: Antti Halonen
Trumpetti: Henri Heikkinen
Rummut: K. Lukkari

Äänitys, miksaus ja masterointi: K. Lukkari

nappi

HOT KOMMUNIST: Nõid (Velho)

"Mikko yllytti mukaan. Meillä Andresin kanssa ei ollut Mustelmasta hajuakaan tätä ennen.
Myöhemmin katsoin, että tribuuttia on tehty vähän Leo Bugariloves -meiningillä, siitä plussaa."

-Lembit Krull, 30.5.2016

Laulu ja basso: Lembit Krull
Rummut: Andres Aru
Kitara: Mikko Nissinen
Viron kielinen tekstikäännös: Lauri Leis

Äänitys: Mikko Nissinen
Miksaus ja masterointi: K. Lukkari

nappi

RED MOUNTAIN ALL STARS: Uutinen

"Olen ollut jo useita vuosia valitettavan tietoinen Mustelman operaatiosta. Soitinpa jollekin biisille pikkutuntien cabasaa Kimmon olohuoneessa. No nyt se pyysi taas jotain, "Uutisiin". Tällä kertaa pikkutunneilla omassa olohuoneessa, tuli pörinää & tuhinaa + jotakin muuta, en todellakaan muista mitä?"

-T.K., 18.3.2017

Bassot: Lembit Krull & Kimmo Kumpulainen
Vokaalit: K. Lukkari
Efektit: T.K.

Efektien äänitys: T.K.
Bassojen ja laulun äänitys sekä miksaus ja masterointi: K. Lukkari

nappi

TOMPATUT: En tee mitään

"Biisin tekstin kysymykset ja rehellinen vastaus kertojalta aiheuttivat nuoressa koulupojassa aikoinaan toiveikkuutta, hilpeyttä ja lisäsivät uskoa myöhemmin saapuvasta rennosta elämästä.

No, kuinkas kävikään?

Ajankohtaista yhä."

-Tomi Kähkönen, 18.11.2016

Bassot, laulut ja hillityt kitarat: Tomi Kähkönen
Kitarat säröllä: Mikko Ritvanen
Rummut: Tommi Lukkari

Äänitys: Tommi Lukkari
Miksaus ja masterointi: K. Lukkari

nappi

KERO: Kaktusmaa

"Kaktusmaa on meidän viimenen biisi Mustelma-tribuutille, ja mä päätin tehdä siitä suuren. Oikeestaan päädyin tekemään suurimman biisin mitä oon koskaan Kerolle tehnyt! Se kävi läpi monta eri muotoa ja vaihetta mun päässä noin vuoden valmistumisprosessinsa aikana, mutta tähän päädyin ja se oli sataprosenttisesti oikea ratkaisu. Toivottavasti nautitte tämän kuuntelemisesta yhtä paljon kuin me nautimme tämän tribuutin tekemisestä. Mustelma on ja pysyy.
Kiitos Mikko ja tyypit Valepuvuissa, että saatiin olla osana tätä. Kiitos myös Mustelman tyypit sanoista ja musiikista."

-Tuomas Karlsson 14.6.2018

Sävellys, sovitus, rummut, perkussio ja Mellotron: Tuomas Karlsson
Sovitus, laulu ja kitara: Aleksi Voutilainen
Sovitus, basso: Valtteri Pääkkönen
Laulu: Pipari Ässä

Äänitys: Kero
Miksaus: Tuomas Karlsson
Masterointi: K. Lukkari

nappi

BANGKOK IMPACT: Porsas

"Lähdin enemmän kuin mielelläni mukaan tähän hienoon kunnianosoitukseen sotkamolaisen bändiskenen juurille. Enpä voi vähätellä sen merkitystä omaan musiikilliseen (tai epämusiikilliseen) kehitykseen - sieltä se kaikki on lähtöisin ja niitä kypsyneitä hedelmiä tässä nautiskellaan.

Tämä ikivihreä Mustelman musiikkikappale lukeutuu yhdeksi suosikeistani kyseiseltä yhtyeeltä, joten remiksaaminen oli itselleni suuri ilo ja kunnia. Yritin säilyttää versiossani alkuperäisen biisin raikasta poljentoa ja melkoisen omalaatuista (onhan kyseessä kuitenkin Mustelman teos) tunnelmaa.
Sain tähän remiksiin erilliset raidat työstettäväkseni, joten yritin käyttää myäs mahdollisimman paljon alkuperäistä materiaalia. Muutoin annoin itselleni lähinnä vapaat kädet ja koneet hoitivat loput."

-Sami Liuski, 10.6.2016

Remix: S. Liuski

MATERO: Venäjän tuuli

"Välimatka Kajaanin – kotikaupunkini – ja Sotkamon välillä oli huomattavasti pidempi kuin mitä se kartalla näyttää. Olin 90-luvulla itse uppoutunut omaan roots-musiikkikuplaani, ja silloin myös musiikilliset raamit olivat kovin ahtaat. Kun Mikko kysyi minua tekemään Venäjän tuuli -biisistä oman versioni, olin hieman skeptinen mahdollisesta aikaansaannoksestani. Yllättäen kappale kuitenkin resonoi vahvasti ja jopa sointukierrot olivat kovin tuttuja verrattuna Matero-projektini materiaaliin nähden.

Lähdin rakentamaan biisistä omaa tulkintaani. Sellaista harmaata, mutta mystistä mielenmaisemaa. Jos Kainuu olisi aavikkoa, se kuulostaisi tältä. Versiossani kuultaa läpi Alice in Chains, Metallica ja muut tuon aikakauden ykköstykit. Totuushan on, että juuri teini-iässä koetaan musiikin parissa suurimmat tunteet. Niitä tässä yritetään siirtää keski-iän kynnyksellä takaisin musiikin muotoon.

Tein version 17.10.-18.10. välisenä aikana kotistudiossani. Soitin kaikki instrumentit itse. Miksasin ja läjäsin kasaan biisin kunnioittaen Mustelman DIY-henkeä.

Muistakaa, Kainuu ei unohda."

-Matero 18.10.2020

Instrumentit ja laulu: Matero

Äänitys ja miksaus: Matero
Masterointi: K. Lukkari

nappi

DR. ABRAHAM FOREST: Matin saappaat, osa I

"Nissisen Mikko pyysi meiltä taannoin versiota Matin saappaista, muistaakseni alunperin koko Sadistik Forestin esittämänä. Puolella bändistä oli kuitenkin jotain aikatauluestettä. Antin kanssa halusimme silti kantaa talkoisiin omat kortemme kekoon ja näin syntyi projektibändi Dr. Abraham Forest.

Alkuperäisesta Matin saappaat -veisusta tuli heti tämmöinen varsin räkäinen grindi-fiilis, joten pikana vaan kannuja ohjelmoimaan tähän suuntaan. Bassot ja kitarat perään, eikä laulujenkaan tallentamiseen hyvin montaa minuuttia mennyt. Semmoista turboahdetun hardcoren henkeä haettiin. Se jääköön kuulijan päätettäväksi miten siinä onnistuttiin.. heh"

-Markus Makkonen, 14.8.2016

"Sotkamossa kasvaneena ja sen musiikkielämää tiiviisti seuranneena ei Mustelman musiikkiin törmäämiseltä voinut välttyä. Vaikka monenlaisia bändejä tuli ja meni, Mustelma oli se, joka pysyi aina jossain muodossa. Itellä tosin bändiä tuli aina kuultua enemmän livenä kuin kaseteilta, joten nämä uransa alkupään helmet ovat tulleet oikeastaan paremmin tutuiksi vasta nyt viime vuosina tämän Valepuvuissa-projektin myötä. Näin jälkikäteen kuunneltuna huomaa kyllä, mitä on aikoinaan menettänyt ja mistä muut sotkamolaiset muusikot ovat vaikutteitansa ammentaneet. Sen takia olikin kunnia saada myös osallistua tähän projektiin.

Tarkoitus oli tosiaan saada ihan kunnon bändiversio aikaiseksi tästä biisistä, mutta kun näissä bändihommissa asiat eivät koskaan mene niin kuin niiden pitäisi, niin meidän oli valittava sitten lopulta tällainen ratkaisu. No, tärkeintä, että saimme kuitenkin jotakin aikaiseksi.
Ainoa asia, mikä tässä projektissa jäi vielä vähän mietityttämään on se, että jos tämä biisi on Matin Saappaat, osa 1, niin missä on Matin Saappaat, osa 2? Ehkä siitä olisimme voineet tehdä sen koko bändin version…"

-Antti Heikkinen, 18.8.2016

Basso, laulu ja rumpuohjelmointi: Markus Makkonen
Kitara: Antti Heikkinen

Äänitys ja editointi: M. Makkonen ja A.Heikkinen
Miksaus ja masterointi: K. Lukkari

nappi

ARD: Salmonella

"We were introduced to Mikko (Hot Kommunist) by our idol and old friend Tomppa (Rattus), who shortly afterwards invited us to take part in a great tribute along with several European bands in honor of the unparalleled Mustelma. We were a little apprehensive, especially when we were invited to record more than one of their songs. We finally chose EI and SALMONELLA.

Mustelma is something like a rare dish of exotic cuisine. You have to have a lot of courage and determination to move on after listening to their songs. They are, in fact, matchless. As we are very determined and we were very flattered to be invited to take part in this tribute-project we made our version for the brilliant tune Salmonella.

We were really pleased with the result, especially when we had the great opportunity to share the stage with them and Rattus in Jyväskylä, it felt like a dream. When we were introduced to the Mustelma guys by Vellu (Rattus) we felt as if the gates of Valhalla had been opened to us as they told us how much they appreciated the version we presented to them. We could die happily then. In the end, drunk, we sealed our friendship with a beautiful photo of the three bands together. Together as one, we are an unbeatable Finnish-Estonian-Brazilian collective."

-Gilmar Batista Santos 28.2.2018

Laulu ja basso: Gilmar Batista
Kitara ja taustalaulu: Virgilio Athaide
Rummut: Jean Filip

Äänitys: Estevam Teixeira
Miksaus: Mikko Nissinen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

ANTTI ANNUNEN: Jesuiitta Arto

"Mustelma-bändiin tutustuin Antti Lipposen aikoinaan antaman Mustelman CD-levyn myötä, mutta alkupään tuotanto ei ennen tätä projektia ollut tuttua. Hämärästi muistan muistavani kuitenkin tämän sotkamolaisen bändin.

Nissisen Mikko kysyi, jos tekisimme minun ja Jyrki Mäen AnaMäki-duolla version tälle tribuutille. Duo ei silloin ehtinyt ottamaan haastetta vastaan, kuten eivät myöskään muut bändiprojektini, joten lupauduin tekemään version itsekseni. Mikko lähetti pari biisivaihtoehtoa, joista valitsin Jesuiitta Arton.

Jesuiitta Artossa kiehtoi yksinkertainen ilmaisu ja varsin erikoinen sanoitus. Mietin tekstin merkitystä, ja mistä siinä on oikein kyse. Laulun teksti herätti monia ajatuksia ja tulkintoja. Kiinnostaisi tietää, mitä ihmettä Jesuiitta Arto oikein menee tekemään ja kuka on Jesuiitta Arto.

Meni aika monta kuukautta, ennen kuin ehdin tarttua tähän projektiin. Idea biisin toteutuksesta oli kyllä jo päässä pitemmän aikaa, mutta loppujen lopuksi nauhoitukset tein alla mainittuina ajankohtina.

26.10.2017 keittiön pöydän ääressä tehty äänitys: rumputaustan ohjelmointi, 2 akustista säröbassoa, 1 chorus-delay-kitara ja 1 oktaavisoolokitara

1.11.2017 saunan pukuhuoneessa: laulut

2.11.2017 miksaus."

-Antti Annunen 6.11.2017

Kaikki äänet, äänitys ja miksaus: Antti Annunen

nappi

SMITHERS: Sesmomobiili

"Muutaman vuoden takaisesta Mustelma-koveroinnista nousee mieleeni oudot mutta hienot ajat Sointupesällä Vuokatin kupeessa. Siihen aikaan mielessä pyöri tuo itseään etsivälle nuorukaiselle tuttu tunne, että jotakin pitäisi sanoa tai ainakin ymmärtää. Niinpä musiikin teko veljeydessä A-P:n, Arton ja Jukan kanssa Smithersin palveluksessa tarjosi siihen oivan välineen. Se miten Mustelman meitä hieman vanhemmat kokemuksissani etäiset mutta neuvokkaat miehet liittyvät tähän, lienee se, että kai he näin jälkeenpäin ajatellen olivat jo tavallaan ymmärtäneet itselleen sen, mitä ainakin minä silloin omaan tapaani vielä etsin.

Siksi sovinnaisuus tai sen rikkominen on oikea sana kuvaamaan miesten olemusta ja musiikkia. Silloin juuri tämä piirre teki heistä jopa pelottavia, sillä kun on kasvanut massan mukana, niin silloin kohtaa toiset tietyn sovitun normiston kautta. Ennen kuin on ymmärtänyt itse sovinnaisuuksien eri lajien sopimukseen perustuvan teennäisyyden ja massakulttuurin luomat jännitteet ihmisenä olemisessa, on vaikeaa nähdä toisia ilman näitä tulkinnan kehyksiä. Tällöin ne jopa vaikuttavat ainoalta turvalta oman pään ja muiden välillä.

Unkarissa ei taida olla prinssejä, eikä sesmomobiilia markkinoidessa puhuta vuoden ostetuimmasta autosta, johon voi saada metallihohdot ja sähköpenkinlaskimet ilmaiseksi. Puhumme vapaudesta olla omana itsenämme ja luvasta käyttää mielikuvitusta kunkin parhaaksi näkemällä tavalla. Siltä se Mustelma suoraviivaisessa konstikkuudessaan edustaa tänään meille. Se on vapautta olla erilainen hieman rosoinen, kenties piikikäs tai pilkullinen, vaan ei missään kohtaa tavallinen."

-Jari Klemetti, 1.7.2016

Laulu: Jari Klemetti
Rummut, perkussiot, basso ja taustalaulu: A-P Klemetti
Kitarat ja taustalaulu: Arto Klemetti
Hengessä mukana: Jukka Suutari

Äänitys, miksaus ja masterointi: Arto Klemetti

nappi

JUHA-MATTI HALONEN & ORKESTERI: Epilogi

"Ensimmäiset muistot Mustelmasta sijoittuvat jonnekin 90-luvun puoliväliin. Ala-asteikäisenä halusi kuunnella mahdollisimman paljon sotkamolaisia bändejä, tunsi ylpeyttä niistä. Mustelma tuntui oudolta. Heräsi kysymyksiä: miksi, mitä? Vastauksia piti odotella se parikymmentä vuotta.

Miksi? Miksipä ei? Mitä? Mukavaa.

Oli erittäin hienoa olla täysin amatöörinä mukana tässä projektissa. Hyviä asioita yleensä tapahtuu, kun menee kohti sitä, mikä eniten arveluttaa.

En osannut jäljitellä alkuperäisen laulun säveltä, vaan tein semmoisen kuin kykenin. Onneksi saatiin Anskin laulu ja sähköpiano, Tompan akustinen basso sekä Antin sähköbasso ja äänitystaidot. Ja lopulta Kimmo teki palasista valmiin kuvan. Oli myös onni onnettomuudessa, että ensimmäisten äänitysten materiaalit hävisivät. Toisella kerralla jälki oli parempaa.

Ei kannata olla liian tosissaan!"

-Juha-Matti Halonen, 9.10.2016

Kitara ja laulu: Juha-Matti Halonen
Piano ja laulu: Annastiina Klemetti
Basso: Antti Halonen
Akustinen basso: Tomi Kähkönen

Äänitys: Antti Halonen
Miksaus ja masterointi: K. Lukkari

nappi

KOSTO JA PALUU: Satu kulmakarvasta

"Kulmakarvan iltasatumainen ote on viihdyttävää koko perheen luettavaa ja kuunneltavaa"

-Kosto ja Paluu 18.9.2018

Säv: Kosto
Sov: Kosto, Paluu & Ja
Laulu ja kitara: Kosto
Rummut: Paluu
Taustalaulu: Kosto, Paluu & Ja

Äänitys, miksaus & masterointi: Taneli Tulkki

nappi

SALUUNA: Lasse

"Lasse, tuo ensimmäinen oma Mustelmani ja Mustelman ensimmäinen oma. Omalla kohdallani kaikki tapahtui vain niin nopeasti.
... Ja tapahtui niinä päivinä, että Keisari Nissistukselta kävi käsky - oikeammin kysymys, että haluaisinko minä oman Mustelmani, johon vastasin että kyllä.
Silloin muistaakseni kävi mielessä, että oliko tämä se ovi elämässäni jota ei olisi pitänyt avata. Ei, se ovi taisi aueta jo kauan tätä aiemmin.

Lasse oli lähtökohtaisesti hyvin mielenkiintoinen kappale ja herätti mielessäni kysymyksiä, joita mietin välillä vieläkin. Kuka on tuo Lasse - oman elämänsä Paavo? - Tuo poika joka otti kissan mukaan kauppaan joulupäivänä 1988, ja ennen kaikkea miksi? Oliko tämä oman elämänsä Paavo ylioptimistinen kuvitellessaan kaupallisen joulumielen tuoman laupeuden ja suvaitsevaisuuden jatkuvan yli aaton, vai oliko kaikki epäonniset tapahtumat vain yhtä suurta sattumaa kuin selvä joulupukki tuohon aikaan? Lisäksi pistää miettimään, mitä kuuluu nykyään 29-vuotiaalle Lasselle?

Kappaleen kulkuun päätin, että mennään samoilla eväillä kuin alkuperäinenkin. Lassesta tuli karu ja koruton. Juuri sellainen Mustelma jonka Saluunasta voi saada muistoksi."

-Jani Härkönen 18.12.2017

Basso, rumpuohjelmointi ja laulu: Saluuna

Äänitys ja miksaus: Jani Härkönen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

NIINISTÖ JA LISKOJENGI: Eskimo

"Punkkarin ylpeyteni otti kipakan kolauksen, kun en koskaan ollut kuullut mustelmasta. Meitä pyydettiin äänittämään muunmuassa Eskimo omilla mausteillamme, ja musiikillinen seikkailunhalumme sai meidät hyväksymään tarjouksen ilomielin. Kappaleesta itsestään sain iloisen muistutuksen miksi pidän punk rockista, sillä missään muussa musiikkityylissä ei voi tehdä sävellyksiä juurikin näin päättömän omalla tyylillä!
Toivonkin siis, että sovituksestamme saa tämän älyvapaan musiikkityylin ytimestä yhtä hyvin kiinni kuin alkuperäisestä sävellyksestä. Muistakaa lisäksi eskimoiden kohtalo, kun ensikerralla käytte jäätelöaltaalla lähikaupassa."

-Joonas Kurki 13.6.2018

Laulu ja rytmikitara: Joonas Kurki
Soolokitara: Juuso Hänninen
Basso ja taustahuuto: Juha Nummela
Rummut ja perkussiot: Valtteri Honko

Äänitys ja miksaus: M. Nissinen
Masterointi: K. Lukkari

nappi

ZAHIR: Anteeksi

"Rough two years ago, Mikko of Hot Kommunist introduced to us a band called Mustelma from Finland, and asked us if we could do a Mustelma -cover song. We smelled "easy money" and were keen to do it. So we started to goof around with the track, but back then it didn´t click right. We ended up playing house music the whole night instead and forgot the thing completely...

Two years later, Mikko reminded us about this project and gave us another Mustelma track to try. This time we kicked off in a second and were ready to fuck it up. The first version sounded pretty much like a regular noise-rock track. It felt too obvious, so we decided to drop it. We hardly use bass guitar in our band (for no particular reason), so we changed the usual pattern of Zahir and tried to add some bass for a change.

After 400 beers and jamming, we ended up with this demented funky version of 'Anteeksi' and we like it a lot. We wanna thank Mikko and Mustelma for giving us a chance to find our inner funky groove that we weren't aware of."

-Tambet Jurno & Margo Pajula, 18.3.2019

ZAHIR:
Margo Pajula
Raul Reinup
Maike Lond Malmborg
Tambet Jurno

nappi

JONI VAAN: Kalle A. Kiiski

"Mustelmatributointi, osa 3. Missä on Herra Huu? Enpä ole koskaan edes yrittänyt tehdä mitään raskaampaa tuotantoa, mutta Mustelma antoi tähänkin kokeiluun mahdollisuuden. Kotistudiosta rätisee ja paukkuu nyt ilmoille jykevä stonerkanjonikaahailu Kalle A. Kiiski."

-Joni Liikala, 18.6.2017

Laulu ja kaikki instrumentit: Joni Liikala

Äänitys ja miksaus: Joni Liikala
Masterointi: K. Lukkari

nappi

TRITONUS VÄHÄSARJA: Jessen Majorette

"Mustelman ekalta demolta 'Kaiken Toivon Mentyä' poimittu lainastyge on yksi relevanteimpia alku-Mustelma -raitoja, missä Henrin ja Kimmon basso-rumpu -kombinaatio ja mielikuvitus kiteytyvät hienosti ja laukkaavat villiten.

Päivitetyssä versiossani pienillä avaruusajan mausteilla kuorrutettuna Majoreten minimalistisuuden ytimekkyys korostuu entisestään. Niinä päivinä oli tapahtuvan, että kun vuonna 1989 Sotkamossa tehtiin ja äänitettiin biisi halpismallin pikkuautolla kaahailusta, oli ison maailman tekijöiden pakko inspiroitua tällaisesta toiminnasta jollain tasolla.

Eipä mennyt aikaakaan, kun Jourgensenin Älli ja Haynesin Gibby teroittivat MTV:n taivaskanavalla puberteetti-ikäisten vihaisiin mieliin: 'Jesus Built My Hot Rod'.
Näiden kappaleiden välinen keskinäinen yhtäläisyys on mitä ilmeisin, ja se millä on painoarvoa on, että Mustelma keksi kyseisen teeman ensin.

Kylmän sodan loppuvuosina Matchboxit maksoivat Hiukan Kirjassa maltaita. Majoretet olivat tavislasten budjettiin sopivampia. Jos tässä biisissä on joku maailmaa syleilevä opetus, niin se on: 'Köyhien lapsillakin on oikeus kaahata'."

-Mikko Nissinen, 13.10.2016

Musiikki: Tritonus Vähäsarja

Masterointi: K. Lukkari

nappi

VILLU TAMME: Satu tohtori Smithistä

"Mustelman Siat muistuttaa vanhaa Residentsia. Matin Saappaat soi just äsken, mut sen jälkeen rupesi tulemaan tosi kaunis kappale, toi Muodonmuutos. Se on hyvä!

Olin aika kännissä tätä satua tehtäessäni enkä muista enää ollenkaan, mistä toi sadun teksti kertoi."

-Villu Tamme, 9.10.2018

Kertoja: Villu Tamme
Kantele: Tellervo Viitaniemi
Kitara: Ari Eskola
Rummut ja äänisuunnittelu: Kimmo Lukkari

nappi

AUTIOMAAILMA: Palsamointi

"Ilahduimme suuresti saatuamme työstettäväksi Mustelman kunnianosoituksen Kalervo Palsalle. Palsan taide on rääkännyt henkeämme Autiomaailman perustamisesta saakka ja näin meidätkin on palsamoitu.
Mustelman alkuperäinen toteutus on karu. Karuun tunnelmaan pääsemiseksi äänitimme laulut kylmänä ja pimeänä iltana autiolla rakennustyömaalla henkilöautossa sateen ropistessa kattoon."

-Vesa ja Saana 4.10.2018

Urkuharmoni, melodika: Saana Kumpula
Laulu, äänimalja: Vesa Moilanen

Äänitys ja miksaus: Autiomaailma
Masterointi: K. Lukkari

nappi

ILKKA RUSKOSAMMAL: Mäkihyppääjä

"Viimeiseksi Mustelma -tehtäväksi sain urheiluaiheisen teoksen. Päätin olla alkuperäiselle äänitteelle uskollinen pitämällä sävelet sun muut musiikilliset ainekset poissa tästäkin versiosta. Alkupuolen toistuva nakutus toki rinnastuu rytmiin, jonka kaltaista oli kuultavissa lähdeaineistossakin, joten musiikin ja ei-musiikin raja taitaa olla olematon. Tämä Mäkihyppääjä on neliminuuttinen kuunnelma, jonka henkilöiden määrä on minulle arvoitus."

-Ilkka Ruskosammal 28.11.2018

Äänitys, tuotanto, miksaus: Ilkka Ruskosammal